Nieuw onderzoek: E-sigaret beschadigt net als tabak het DNA

E-sigaretten, oftewel vapes, werden ooit gepresenteerd als het ‘gezondere alternatief’ voor traditionele sigaretten. Nieuw Amerikaans onderzoek van de Keck School of Medicine of USC laat echter zien dat vapen dezelfde mate van DNA-schade veroorzaakt als roken. Longarts en activiste Pauline Dekker waarschuwt in de Radar-uitzending van maandag 3 april voor de gevaren. 

In het onderzoek werden 72 volwassenen verdeeld in drie groepen: rokers, vapers en mensen die nooit hebben gerookt of gevaped. Deelnemers aan de vape-groep werd ook gevraagd naar het type apparaat en de gebruikte smaken.

Dezelfde schadelijke effecten

De onderzoekers namen monsters van het slijmvlies in de mond van elke deelnemer. Uit de testresultaten bleek dat vapers 2,6 keer meer DNA-schade hadden dan mensen die nooit hadden gerookt of gevaped. Deelnemers die sigaretten rookten 2,2 keer meer DNA-schade dan niet-rokers en niet-vapers.

De bevindingen van de studie tonen aan dat het niveau van DNA-schade bij vapers vergelijkbaar is met dat van rokers, wat aangeeft dat vape-gebruik dezelfde schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben als roken. Daarnaast werd ontdekt dat testpersonen die vaker roken of vapen ook hogere niveaus van DNA-schade hadden.

Smaken uit handel

Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die zoete smaken vapen, de hoogste niveaus van DNA-schade vertoonden. Deze bevindingen benadrukken de potentiële gezondheidsrisico's van vapen, met name onder jongeren die vaak voor de zoete smaken gaan. Alle smaken voor e-sigaretten, behalve 'tabakssmaak', worden op 1 oktober 2023 definitief uit de handel genomen

Ahmad Besaratinia (PhD), auteur van het onderzoek, laat aan Radar weten dat deze resultaten belangrijke implicaties hebben voor het reguleren van nieuwe en opkomende tabaksproducten, met name de vapes met smaakstoffen die populair zijn onder jongeren.

Longarts en activiste tegen de tabaksindustrie Pauline Dekker waarschuwt voor de gevaren van vapen: "Deze studie toont aan dat DNA-schade bij vapen ten minste net zo slecht of net zo erg is als bij roken. Het is een kwestie van tijd tot kanker door vapen aan het licht gaat komen."