Nieuwbouwwoning kopen? Een goedkope variant bestaat niet meer

11aprilrijtjeshuis.jpg

Nieuwbouwwoningen zijn voor grote groepen mensen niet meer te betalen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De organisatie voor huiseigenaren wijst erop dat in de woningbouwplannen van het kabinet een bedrag van 355.000 euro, gelijk aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie, nog als betaalbaar wordt beschouwd. Maar dat is volgens de VEH voor veel huishoudens niet haalbaar.

Als voorbeeld berekent de vereniging de maximale hypotheek van een fulltime loodgieter en een parttime leerkracht. Die bedraagt net iets meer dan 280.000 euro. Voor een gemiddelde politieagent die samenwoont met een secretaresse die parttime werkt, ligt de maximale hypotheek op 272.000 euro. Een alleenstaande verpleegkundige komt niet verder dan krap 217.000 euro en een pas afgestudeerde academicus mag blij zijn als hij tot 167.000 euro kan lenen.

'Het bouwen van betaalbare huizen wordt een uitdaging'

Volgens de VEH wordt het bouwen van betaalbare huizen nog een hele uitdaging. 'Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost', zo klinkt het. Daarbij zou het kabinet ook de NHG-grens los moeten laten.

Uit een eerdere analyse van dagblad Trouw kwam al naar voren dat een nieuwbouwhuis van minder dan 200.000 euro al nergens meer te krijgen is. Ook onder de 3 ton zijn nieuwe huizen schaars geworden. Begin 2017 kostte 60 procent van de nieuw gebouwde huizen volgens de krant minder dan 300.000 euro, nu is dat nog 12 procent. Van het aanbod onder de 2 ton, destijds 15 procent, is helemaal niets meer over.

Update

Tweede Kamer maakt zich zorgen over betaalbaarheid wonen

Tijdens het Kamerdebat over de woningbouwplannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting bleek dat ook Kamerleden een koopwoning van 350.000 niet onder de noemer 'betaalbaar' scharen. De Jonge heeft in zijn woonprogramma vastgelegd dat er voor 2031 600.000 betaalbare woningen moeten worden gebouwd, waaronder 'betaalbare' koopwoningen tot 350.000 euro. Geen enkele fractie vindt een huis van dat bedrag echter betaalbaar. 

Agenten, onderwijzers of verplegers, al dan niet met een werkende partner, kunnen dat helemaal niet betalen, stelden verschillende fracties, waaronder ook coalitiepartijen. D66 wil dat minister De Jonge de gemiddelde nieuwbouwprijs gaat dempen. De minister hoopt onder meer dat gemeenten via hun bestemmingsplannen de markt dwingen huizen tussen de 2,5 en 3 ton te bouwen. 'Makkelijk is dat niet. Ergens moet het worden betaald', aldus De Jonge.

Bron: ANP