Nieuwe functie tegen pesten op Instagram

nieuwe-functie-instagram-09-07-2019.jpg

De foto-app Instagram lanceert een nieuwe functie om online pesten tegen te gaan. Door middel van een algoritme worden bepaalde woorden opgemerkt die regelmatig door andere gebruikers als ongepast worden gerapporteerd. Voordat de reactie geplaatst wordt, verschijnt er een pop-up met een waarschuwing in beeld: ‘Weet je zeker dat je dit wilt plaatsen?’

‘Weet je het zeker?’

Instagram laat op haar website een voorbeeld zien waarop iemand de reactie ‘je bent zo lelijk en dom’ onder een foto wil plaatsen. Voordat de reactie geplaatst wordt, komt er een melding: ‘Weet je zeker dat je dit wilt plaatsen?’ De pop-up kun je negeren, maar Instagram stelt dat uit tests is gebleken dat sommige gebruikers hun reactie verwijderen of veranderen.

Andere nieuwe functie

De functie wordt als eerste ingezet bij Engelstalige gebruikers. Instagram meldt dat er plannen zijn voor een wereldwijde update. Er wordt ook nog aan een andere nieuwe functie gewerkt, genaamd Restrict. Hiermee kunnen gebruikers vervelende berichten weghalen, waarbij ze niemand hoeven te blokkeren.

Radar beschreef eerder wat je allemaal met Instagram kunt doen:
Lees meer: Wat is Instagram en wat kan ik ermee? 

Uit de hand lopen

‘We hebben van jongeren gehoord dat ze het soms vervelend vinden om iemand te blokkeren, te ontvolgen of te rapporteren’, licht Instagram-baas Adam Mosseri toe. ‘De situatie zou daardoor uit de hand kunnen lopen, wat ook kan gebeuren als ze hun pester in het echte leven tegenkomen.’

Zelfdodingen

De afgelopen tijd werd de druk om maatregelen te treffen tegen online pesten hoger, meldt NOS. De kritiek op Instagram nam toe na een aantal zelfdodingen van gebruikers in onder andere Groot-Brittannië en Maleisië.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113.

Bron: NOS