Nieuwe luchtreiniger tegen MRSA-verspreiding

Twaalf ziekenhuizen gebruiken een nieuw soort luchtreiniger om virussen, bacteriën en schimmels uit de lucht te filteren. De zogeheten Virobuster zuigt de lucht op en doodt met ultraviolet licht alle aanwezige micro-organismen.

Dat heeft de fabrikant van de Virobuster recentelijk laten weten. Het apparaat helpt virusuitbraken in een ziekenhuis te voorkomen. Daardoor krijgt de ziekenhuisbacterie MRSA geen kans meer om zich via de lucht te verspreiden. Maar ook SARS, H5N1 (vogelgriep) en tbc worden uit de lucht gefilterd.

De Virobuster heeft op de tbc-afdeling van het UMC st. Radboud in Nijmegen al een groot verschil gemaakt. ,,Verplegend personeel werkte daar in ruimtepakken en ouders mochten alleen achter glas op bezoek bij hun kinderen. Nu de Virobuster daar is geïnstalleerd kunnen de pakken uit en mag bezoek weer naar binnen'', aldus een woordvoerder.

In de Isala-klinieken in Zwolle hoefde een afdeling niet gesloten te worden na het aantreffen van de MRSA-bacterie. De Virobuster zoog de lucht schoon en het probleem was opgelost.

De nieuwe luchtreiniger kan verspreiding van de virussen niet helemaal voorkomen. Micro-organismen die door menselijk contact verspreid worden zijn niet tegen te gaan.

Bron: ANP.