Nieuwe munten sparen als investering: heeft dat wel zin?

Munten Sparen

Verzamelaars verzamelen niet alleen oude, maar ook nieuwe munten. Simpelweg als hobby, of als investering. Maar worden nieuw geslagen munten - binnen een mensenleven - wel meer waard? En waar moet je op letten als je munten wil aanschaffen als investering?

Dat een deel van de verzamelaars van nieuwe munten ze aanschaft als investering, blijkt na een oproep van Radar. Bijna de helft van de vijftig mensen die de vragenlijst hebben ingevuld, laat weten ze te verzamelen in de hoop dat de munten meer geld waard worden. Ze kopen de munten los, of nemen een abonnement op een hele serie van bijvoorbeeld het Britse koningshuis of Harry Potter. 

Maar worden dit soort munten ook meer waard? Volgens muntendeskundige en -taxateur Johan Mevius is dat nooit met zekerheid te zeggen. Maar er is een veelzeggend verschil tussen munten en penningen. “Alleen bij de Koninklijke Nederlandse Munt, vroeger de ’s Rijks Munt, worden échte munten geslagen.”

Wij kunnen er geen waarde aan hechten.
Muntendeskundige Johan Mevius

Commerciële bedrijven actief 

Penningen lijken op munten, maar verschillen wel degelijk. Het belangrijkste verschil is dat penningen geen wettig betaalmiddel zijn en dus geen monetaire waarde hebben. Ze worden meestal geslagen ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen of ter herdenking van personen. 

Er zijn meerdere commerciële bedrijven actief op deze markt, die deze penningen onterecht munten noemen. “Ik krijg ze tijdens taxaties regelmatig onder ogen. Maar wij kunnen er helaas geen waarde aan hechten.” 

Bijzondere penningen kunnen overigens wel veel waard worden, zoals die voor de Vrede van Breda uit 1667. “Als je die wil kopen, dan mag je wel een hypotheek nemen”, grapt Mevius.

Kwartje brengt miljoen op

Dat munten veel geld op kunnen leveren, bleek onlangs bij een veilinghuis in IJsselstein. Daar werd een zeldzaam kwartje uit 1891 geveild voor maar liefst 1.045.500 euro. Het gaat om een klein zilveren muntje met daarop de afbeelding van een jonge koningin Wilhelmina.

Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe is een Nederlandse munt nog nooit eerder voor zo'n hoog bedrag verkocht. Het muntje is circa 3,5 gram zwaar en er zijn er slechts twee van gemaakt. Het andere muntje zit in de collectie van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het gaat dus wel om een hele unieke munt.

Geen certificaten 

Mocht je willen investeren in munten, dan is het volgens Mevius belangrijk om je niet over te laten halen door termen als ‘officieel’. Of wanneer er een certificaat bij de munten wordt gegeven. “Bij oude munten die heel veel waard zijn, krijg je die ook niet.”

Jacco Scheper, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Munt Handelaren (NVMH), sluit zich daarbij aan. “In de branche worden firma’s die dit doen, ook wel kartonverkopers genoemd. Je betaalt 80 euro voor een penning die eigenlijk 5 euro waard is. Je betaalt dus 75 euro extra voor het certificaat en de verpakking.” 

Munten
Penning Vrede van Breda (Foto: Johan Mevius)

Kwaliteit en oplage cruciaal 

Stel: je wil gaan investeren: waar moet je dan op letten? “Als het gaat om de waarde van munten, zijn er twee cruciale factoren: kwaliteit en oplage”, legt Scheper uit. “Vroeger werd vooral naar de oplage gekeken, maar tegenwoordig is de kwaliteit steeds belangrijker.”

Dat komt door een trend die vanuit Amerika is overgewaaid: certificatie. Munten worden in een beschermcapsule geplaatst, ook wel slabs genoemd. Dat zijn bakjes waarin munten worden bewaard om schade te voorkomen en de kwaliteit van de munten te waarborgen. Dit moet ook voorkomen dat  handelaren de waarde van een munt manipuleren door de kwaliteit te onder- of overschatten, afhankelijk van of ze de munt kopen of verkopen. 

Een onafhankelijke derde partij beoordeelt de munten op echtheid en kwaliteit. Daar komt een graad uit tussen de 1 en 70, waarbij 70 de allerbeste kwaliteit is. “Een graad verschil kan voor een exponentiële waardestijging zorgen”, weet Scheper. “oude munten in slabs zijn in Amerika de afgelopen tientallen jaren een goede investering gebleken.”

Meer over