background branding

Nieuwe poging NL-alert voor 4G

telefoon_03.jpg

Gebruikers van het 4G-netwerk op hun mobiele telefoon hebben maandag om 12.00 uur weer een kans om het controlebericht van NL-Alert te ontvangen.

Bij de vorige proef op 1 juni klaagden veel mensen via Twitter dat de testwaarschuwing niet of laat binnenkwam.

2G-, 3G- en 4G-netwerken geschikt

Inmiddels zijn de 2G-, 3G- en 4G-netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone geschikt voor het ontvangen van de testberichten. Provider Tele2 heeft begin volgend jaar de ontvangst via het 4G-netwerk op orde.

Test

Bij de test in juni ontving 35 procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar een bericht. Om het percentage ontvangers te laten stijgen wordt tweemaal per jaar een publiekscampagne gevoerd om mensen attent te maken op de waarschuwingsdienst. Als er een alert wordt uitgezonden, geeft 86 procent van de voornoemde groep ontvangers aan dat zij de melding ook doorgeven aan anderen in hun omgeving.

Controlebericht

De overheid zendt twee keer per jaar een controlebericht uit. De instellingen van het waarschuwingsbericht kunnen zo getest worden. Als er echt iets aan de hand is, zoals een dreigende overstroming of een brand waarbij giftige stoffen vrijkomen, wordt een alert verstuurd naar mensen in de directe omgeving.

NL-Alert automatisch ontvangen

Steeds meer mensen ontvangen een NL-Alert automatisch. Bij sommige oudere toestellen moet het instellen handmatig gebeuren. Daarnaast komen niet alle smartphones standaard op de markt met de juiste ontvangstinstellingen. Dat is bijvoorbeeld aan de hand met iPhones. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar NL-Alert onder valt, is in gesprek met Apple om de instelling NL-Alert standaard te maken.

Bron: ANP

Meer over