Nieuwe regels voor e-steps: mag jij ermee de straat op?

Vanaf 1 juli 2025 mag je niet meer zomaar met een elektrische step de straat op. Een speciaal blauw kenteken moet laten zien dat jouw voertuig is goedgekeurd. Dat betekent niet dat elke (elektrische) step dan ineens legaal is. Voor de meeste modellen blijft het verboden om aan het verkeer deel te nemen. Wat moet je als consument weten?
Wat zijn de nieuwe regels?
Op 1 juli 2025 gaat de kentekenplicht in voor zogeheten ‘bijzondere bromfietsen’. Daaronder vallen bijvoorbeeld elektrische steps, Segways en BSO-bussen. Koop je vanaf die datum een nieuw voertuig dat in deze categorie valt? Dan moet het meteen een kenteken hebben. Heb je al langer zo’n voertuig? Dan krijg je tot 1 juli 2026 om dat alsnog aan te vragen.
De aanvraag voor bestaande voertuigen kost 18 euro. Normaal kost het 50 euro, maar de overheid legt voor deze categorie voertuigen het verschil bij.
Het nieuwe kenteken is blauw, compact (10 x 12 cm) en begint met een opvallende 'E'. Hiermee kan de politie eenvoudig zien of je voertuig is toegelaten op de openbare weg.
Wat is een ‘bijzondere bromfiets’?
Een voertuig valt onder de bijzondere bromfietsen als het:
- niet harder gaat dan 25 km/u
- elektrisch is, met een motor van maximaal 4 kW
- géén zadel heeft (je staat dus)
- geen gehandicaptenvoertuig of e-bike is
- en verzekerd moet worden met een WA-verzekering (met een verzekeringssticker op het voertuig)
Alleen als het voertuig een nationale typegoedkeuring van de RDW heeft en dus vanaf juli 2025 een kenteken heeft, mag het de openbare weg op.
Niet elke e-step mag meedoen
De meeste elektrische steps die je op het internet of in de winkel ziet, zijn (nog) niet legaal op de weg. Alleen modellen die zijn goedgekeurd komen in aanmerking voor een kenteken.
Alle goedgekeurde modellen hebben vrij grote wielen, zo’n beetje ter grootte van die van een vouwfiets. Heb jij een voertuig met kleine wieltjes? Dan is er een grote kans dat jouw step het niet gaat halen.
Welke voertuigen mogen straks legaal de weg op?
Hieronder zie je de modellen die voldoen aan alle eisen, waarvan vier steps en allerlei andere variaties voertuigen. Die mogen dus straks, met kenteken en verzekering, legaal de straat op:
BSO-Bus, Kickbike Cruise, Kickbike Fat Max, Kickbike Luxury, LEF (voorheen E-One), Ninebot type E, Ninebot type Urban, Paukool, Qugo Runner, Robin-M1, Segway, Swing, Trikke, Virto, VirtoS, Yedoo Mezec, Zappy 3 (door de minister aangewezen, geldt alleen voor dit specifieke model).
Er kunnen meer modellen aan de lijst worden toegevoegd, dus houd af en toe de pagina van de RDW in de gaten om het te controleren.
Heb je al een ‘bijzondere bromfiets’?
Staat jouw voertuig op de lijst hierboven? Dan mag je daarmee de straat op, mits je vanaf juli 2025 een kenteken aanvraagt. Zodra je je kentekencard hebt ontvangen, kun je een officiële blauwe nummerplaat (10 x 12 cm, beginnend met een E) laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant.
Je hebt ook een WA-verzekering nodig. Zonder ben je niet verzekerd voor schade aan anderen, en kun je een boete krijgen of je step kwijtraken bij een politiecontrole.
Staat je voertuig niet op de lijst? Dan mag je er dus niet mee op de openbare weg. Ook niet als je een helm opzet of langzaam rijdt. Alleen op echt afgesloten privéterrein, bijvoorbeeld een erf met hek, mag je ermee rijden.
En die andere apparaten?
Sommige voertuigen lijken misschien op e-steps, maar komen niet in aanmerking voor goedkeuring. Denk aan hoverboards, elektrische skateboards, monowheels of onewheels.
Die hebben niet de stuur- of remsystemen die de RDW dat vereist. Ze blijven dus verboden op de openbare weg. Ga je er toch mee de straat op? Dan ben je niet verzekerd, kun je een boete krijgen en loop je de kans dat het voertuig in beslag genomen wordt.
Hoe zit het met fatbikes?
Fatbikes vallen officieel onder e-bikes, en dus niet onder de kentekenplicht. Maar alleen als ze voldoen aan de normale regels voor elektrische fietsen. Fatbikes die harder dan 25 km/u gaan of een gashendel hebben waarmee je vooruitkomt zonder te trappen, zijn sowieso al illegaal op de weg.