Nieuwe richtlijn beschermt kopers van samengestelde reizen

vakantie-boeken-290618.jpg

Vakantiegangers die zelf hun reis samenstellen bij meerdere aanbieders zijn voortaan beter beschermd. De nieuwe regels voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen houden beter rekening met de dagelijkse praktijk, laat het Europees Consumenten Centrum (ECC) weten.

Met de nieuwe regels die vanaf 1 juli gelden, hebben reizigers die zelf online hun reis samenstellen in een aantal situaties dezelfde bescherming als mensen die hun reis bij één organisatie boeken.

De regels gelden voor situaties waarbij sprake is van een 'click-through-boeking'. Bijvoorbeeld wanneer de reiziger op een website van een luchtvaartmaatschappij via een link op de site van een andere aanbieder terechtkomt, en daar binnen 24 uur een hotelovernachting boekt. Deze situatie valt onder de nieuwe definitie 'gekoppeld reisarrangement'.

Terugbetaling na faillissement

Onder de oude wet waren mensen die zelf hun vakantie samenstelden minder goed beschermd. Zij kregen bijvoorbeeld geen geld terug als de aanbieder van een onderdeel van de reis, zoals het hotel of de luchtvaartmaatschappij, failliet ging. Zo raakten duizenden reizigers in 2017 hun geld kwijt bij het faillissement van Air Berlin.

Vanaf 1 juli worden de rechten op dit gebied, evenals bij repatriëring na faillissementen, gelijkgesteld aan die van pakketreizen. Aanbieders moeten dan garanderen dat terugbetaling en repatriëring geregeld zijn voor het deel van de reis waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Pakketreizen

Ook de bescherming van consumenten die een pakketreis boeken, van wie de vakantie aangeboden  wordt door één organisatie, wordt verder uitgebreid in de nieuwe wet. Zo is de reisorganisatie voortaan verplicht om meer informatie te geven over de reis en moet aangegeven worden bij wie de reiziger terecht kan met klachten.

Radar zocht eerder uit wat je kunt doen als je vakantie in het water valt omdat de vliegtuigmaatschappij een faillissement heeft aangevraagd:Vliegtuigmaatschappij failliet: wat kun je doen? 

Bron: ANP / ECC