background branding

Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens

misbruik-gegevens-apple-130618.jpg

Apple heeft in nieuwe richtlijnen vastgelegd dat ontwikkelaars zonder toestemming geen contactgegevens meer mogen gebruiken voor eigen doeleinden zoals verkoop. Dat heeft persbureau Bloomberg ontdekt.

Contactgegevens zoals telefoonnummers, e-mailadressen en adresgegevens zijn waardevol, want ze geven een beeld van wie een gebruiker allemaal kent. 'Het adresboek is het Wilde Westen van data', laat een anonieme iOS-ontwikkelaar aan Bloomberg weten. 'Ik kan, zodra de gebruiker toegang geeft tot contactinformatie, deze kopiëren naar een willekeurige server of Dropbox. Apple houdt dit niet in de gaten en ze weten niet waar deze informatie naartoe gaat.' Het is onbekend op welke schaal dit tot nu toe is gedaan door ontwikkelaars.

Toestemming voor toegang tot adresboek

IOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, zorgt ervoor dat gebruikers expliciet toestemming moeten geven voordat apps toegang hebben tot hun contactgegevens. Als ze dat hebben gedaan, is het onduidelijk wat er vervolgens met de informatie gebeurt. Apps konden de data bijvoorbeeld verzamelen voor marketingdoeleinden.

Met de nieuwe richtlijnen komt hier nu een eind aan. Ontwikkelaars mogen op basis van de contactgegevens geen database opbouwen voor eigen gebruik. Ook mogen ze de gegevens niet delen met derde partijen.

Gevolgen voor de toekomst

De maatregel kan reeds verzamelde data niet terughalen en heeft dus alleen gevolgen voor de privacy van gebruikers in de toekomst.

Facebook is de laatste tijd veel in het nieuws geweest wegens ophef [LINK] omtrent de manier waarop het socialmediaplatform omging met gebruikersdata. Ontwikkelaars konden de informatie verzamelen van miljoenen mensen.

Bron: Bloomberg / NOS