Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger

avg-tool-24102018.jpg

Met behulp van de nieuwe tool My Data Done Right van Bits of Freedom is het met ingang van vandaag mogelijk om je gegevens op te vragen bij bedrijven, instellingen of de overheid.

Burgers hebben op basis van de AVG ook verschillende rechten om meer grip te krijgen op wat er met hun gegevens gebeurt. Zo hebben ze recht op inzage in hun gegevens, kunnen ze gegevens laten corrigeren of verwijderen en is er een nieuwe recht om je gegevens eenvoudig mee te nemen naar bijvoorbeeld een andere aanbieder.

Inzageverzoek opstellen

'In de praktijk zien we dat het best lastig is voor veel mensen om hun privacyrechten uit te oefenen. Ze weten vaak niet wie ze moeten benaderen en hoe ze bijvoorbeeld een inzageverzoek moeten opstellen’, zegt David Korteweg, privacyexpert bij Bits of Freedom. 

My Data Done Right moet het eenvoudiger maken om gebruik te maken van die rechten. In een paar stappen kan je een verzoek opstellen en de organisatie selecteren bij wie je het verzoek wil indienen. De database met organisaties bevat inmiddels de contactgegevens van ruim duizend bedrijven, overheidsinstellingen en andere organisaties.

My Data Done Right is beschikbaar op: https://mydatadoneright.eu/.

Bron: Bits of Freedom