Nieuwe waarschuwingen voor sint-janskruid: 'Beïnvloedt medicatie, ook de pil!'

uitzending sint-janskruid.png

Het RIVM waarschuwt voor voedingssupplementen en thee met sint-janskruid, die schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Radar trok in 2018 al aan de alarmbel over de ernstige interacties van sint-janskruid met verschillende medicijnen. Internist-oncoloog Ron Mathijssen, die in de uitzending aan bod kwam, bevestigt nu ook dat het kruid de effectiviteit van de anticonceptiepil kan beïnvloeden. Sint-Janskruid wordt als supplement genomen voor depressieve klachten en om beter te kunnen slapen.

Zeker in combinatie met geneesmiddelen worden kruidenpreparaten met sint-janskruid afgeraden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend na eigen onderzoek. Hoeveel mensen het gebruiken is onbekend.

'Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties', stelt het gezondheidsinstituut. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan volgens de onderzoekers juist worden versterkt.

'Ongewenst zwanger ondanks de pil'

Sint-Janskruid kan ook de werkzaamheid van de anticonceptiepil doen verminderen, bevestigt internist-oncoloog Ron Mathijssen. 'Dat komt omdat de concentraties van de anticonceptiepil in het lichaam door sint-janskruid kunnen verlagen, met als gevolg dat de pil minder effectief wordt.' Dat heeft te maken met de invloed op het enzym CYP3A4 in je lever, dat geneesmiddelen en andere lichaamsvreemde stoffen omzet.

'Zo zijn er voorbeelden bekend van vrouwen die ongewenst zwanger zijn geworden tijdens het gebruik van sint-janskruid, ondanks het gebruik van anticonceptie', duidt Mathijssen. Volgens het RIVM is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind.

Ook klachten zonder medicijnen

Het gebruik van sint-janskruid kan ook zonder geneesmiddelen schadelijk zijn. 'Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van het kruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden', aldus het RIVM.

Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is volgens het instituut niet bekend.

Uitzending Radar over Sint-Janskruid

Radar bracht begin 2018 een uitzendig over de ernstige interacties van sint-janskruid met verschillende medicijnen.

 

Bron: RIVM