Nieuwe website Schuldenwijzer maakt schuldinformatie inzichtelijk voor burger

Schuldenwijzer_18102019.jpg

Snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over je schuldenpositie is mogelijk vanaf vrijdag. Op die dag is namelijk de officiële lancering van de website Schuldenwijzer.nl. De site is een initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG).

Inloggen op de Schuldenwijzer doe je via DigiD. Op de website kun je als burger alle beslagen vinden die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Ook de beslagvrije voet, het vermogen waar geen beslag op mag worden gelegd, is er terug te vinden. 

In 2020 wordt de informatie in de Schuldenwijzer uitgebreid met alle informatie over schulden die bekend zijn bij gerechtsdeurwaarders. Schuldhulpverleners kunnen, als zij daarvoor gemachtigd worden, ook inzicht krijgen in de schulden van hun cliënten.

Rust en duidelijkheid

'Op dit moment kost het ons nog veel geregel en afstemming om de situaties van mensen met schulden in kaart te brengen,' zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. 'Als we sneller een goed overzicht hebben, kunnen we ook eerder tot een regeling met schuldeisers komen. Voor de burger met schulden betekent dit een einde aan de stapeling van kosten: het geeft rust en duidelijkheid.'

Aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en veiligheid

Bij de ontwikkeling van de Schuldenwijzer is veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en begrijpelijkheid, zo laat de KBvG weten in een persbericht. Het platform en de toegang tot schuldeninformatie voldoen aan de privacywetgeving (AVG) en andere wet- en regelgeving. De ambitie is om ook schuldgegevens van de Belastingdienst en het UWV aan de Schuldenwijzer toe te voegen. 

Lees ook: BKR-geregistreerd? Zó check je het gratis

Bron: KBvG