background branding

NL-Alert maandag weer getest

Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden, NL-Alert, wordt maandag voor de tweede keer getest. In het hele land krijgen mensen met een geschikte telefoon een testbericht. Dat wordt om 12.00 uur verstuurd, op het moment dat het luchtalarm te horen is. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

Het ministerie hoopt dat 4 miljoen mensen maandag het testbericht ontvangen. In de weken na de proef wordt een enquête gehouden om te controleren of dat is gelukt. De uitkomst daarvan wordt eind november verwacht.

De eerste test was op de eerste maandag van februari dit jaar. In 2014 wordt het systeem twee keer gecontroleerd. De data daarvoor zijn nog niet bekend.Cellbroadcast

De waarschuwingen van NL-Alert worden verstuurd aan alle geschikte gsm's rond een noodsituatie. In de berichten kunnen mensen lezen wat er in hun omgeving aan de hand is en wat ze moeten doen. Het is geen sms, maar werkt op basis van het zogeheten cellbroadcast. Daardoor krijgen telefoons ook waarschuwingen binnen als het netwerk platligt of overbelast is. Inmiddels kunnen de gebruikers van vrijwel alle populaire toestellen de waarschuwingen krijgen.

NL-Alert ging in november vorig jaar de lucht in. De eerste waarschuwing werd verstuurd bij een grote brand in het Groningse Tolbert in december.

Bron: ANP

Meer over