'Nog altijd oppassen in zee'

200807 gevaar zee.jpg

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt badgasten opnieuw voor stromingen en muien in zee. 'We hebben nog geen beeld dat het minder is geworden', zegt een woordvoerder.

'Mensen moeten nog steeds oppassen. Het kan per locatie verschillen. Ga niet buiten ons toezichtsgebied zwemmen', waarschuwt de Reddingsbrigade. 'De plaatselijke reddingsbrigades zullen gevaarlijke plekken in zee markeren en houden de situatie nauwlettend in de gaten.' 

Levensgevaarlijk

De waarschuwing wordt herhaald nadat de afgelopen dagen langs verschillende stranden tientallen mensen door sterke stromingen en muien in de problemen gekomen zijn. Onder meer in Julianadorp (Noord-Holland) kwam een Poolse man om het leven nadat hij drie kinderen uit het water had gered. Een Haagse tiener verdronk in zee bij Monster.

Wat als je in een mui terechtkomt?

Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie daarin terechtkomt, kan er niet tegenin zwemmen. De enige remedie is je laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin wegzwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.