background branding

Nog dit jaar duidelijkheid over vergoeding suikerziektesensoren

780x439_suikerziekte.jpg

Diabetici krijgen nog dit jaar duidelijkheid over de vergoeding van huidsensoren waarmee ze hun suikerwaardes kunnen meten. Dat schrijft minister Bruno Bruins (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer na vragen van Lilianne Ploumen (PvdA). Omdat de Ronde Tafel Diabeteszorg al over de vergoeding spreekt, vindt hij het niet nodig extra advies in te winnen.

Al lange tijd wachten diabetici op vergoeding. Onlangs vertelde Mike de Wit in Radar: 'De sensor geeft mij meer duidelijkheid over mijn waardes. Ik heb meer rust omdat het meten veel minder tijd kost en ik kan het op ieder moment van de dag doen.' Mike valt op dit moment niet in de groep mensen die de sensor vergoed krijgen. Dat zijn enkel zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden, mensen met sterk wisselende suikerwaardes en kinderen.

De 17-jarige Déjan krijgt de sensor nog wel vergoed. 'Ik krijg hem nu uit een potje van het ziekenhuis, omdat ik nog geen achttien ben, maar als ik straks wel achttien ben en meer mensen deze huidsensor willen, kan ik hem kwijtraken.'

Kamervragen

Voor Kamerlid Ploumen was de uitzending van Radar reden om Kamervragen te stellen. Uit de antwoorden blijkt dat de minister voor het einde van het jaar een beslissing verwacht. Ploumen: 'Ik roep de minister op om vaart te zetten achter dat overleg en om toe te zeggen dat bij een positief advies de sensoren voor alle diabetespatiënten per onmiddellijk opgenomen worden in het basispakket.' Op 26 juni gaat de Tweede Kamer over deze vorm van zorg in debat.

Terugkijken: Deze huidsensor zorgt voor aanzienlijke verbetering levens diabetici