'Nog niet meteen verzekeringen vergelijken'

De grote zorgverzekeraars hebben hun premies voor volgend jaar al bekendgemaakt, maar dat wil niet zeggen dat consumenten nu al meteen een nieuwe zorgverzekering moeten gaan afsluiten. 'Wacht daar nog even mee', adviseert een woordvoerster van de Consumentenbond dinsdag. Op 19 november moeten verzekeraars hun premies en voorwaarden voor hun bestaande polissen voor volgend jaar bekendgemaakt hebben. Daarna kan het grote vergelijken beginnen.

'Natuurlijk kijk je daarbij naar de premie', aldus gezondheidseconoom Richard van Kleef van de Erasmus Universiteit. 'Maar belangrijk is ook om op te letten wat je daar nou precies voor krijgt. Heeft de verzekeraar bijvoorbeeld een contract afgesloten met het ziekenhuis van jouw voorkeur? Bij steeds meer verzekeraars is het zo dat je niet overal meer terecht kan. Het is dus belangrijk om dat goed te controleren in de polisvoorwaarden.'

Ook is het goed om na te denken over het verhogen van het verplichte eigen risico. Het eigen risico is in 2014 voor iedereen 360 euro. Daarbovenop kunnen mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot 500 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe groter de premiekorting. 'Ongeveer de helft van de Nederlanders maakt hun verplicht eigen risico niet op. Zeker als je jong en gezond bent, is de kans groot dat je erop verdient', weet Van Kleef. Het eigen risico geldt niet voor behandelingen door de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.

Collectiviteit

Nog een manier om geld te besparen, is gebruik te maken van een collectiviteit, bijvoorbeeld via de werkgever, vakbond, sportvereniging of een vergelijkingssite. 'Maar kijk ook daar kritisch naar', adviseert de Consumentenbond. 'Bij een korting van 5 procent op een dure polis via je werkgever, betaal je mogelijk per saldo nog steeds meer dan bij een goedkope polis', aldus de woordvoerster van de bond.

Ze raadt consumenten ook aan om goed na te denken wat ze volgend jaar aan zorg nodig denken te hebben en om daarop hun aanvullende polis af te stemmen. 'Als je bijvoorbeeld weet dat je een slechte knie hebt, is het wijs om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie vergoedt.'

Consumenten kunnen terecht op verschillende sites om een geschikte zorgverzekering uit te kiezen, bijvoorbeeld bij Verzekeringssite.nl, ZorgKiezer.nl, Independer.nl en op de site van de Consumentenbond.

Bron: ANP