Nog te veel hinder door politiecontroles

auto_02.jpg

Het verkeer heeft nog altijd te veel last van politiecontroles. Dat concludeert de VerkeersInformatieDienst (VID).

In juni van dit jaar vroeg de VID al aandacht voor het probleem omdat de politiecontroles te veel files veroorzaakten.

Op de rem trappen

Bij het zien van de controleapparatuur of agenten in de berm trappen automobilisten automatisch op de rem. Hierdoor loopt het verkeer soms vast. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook erg gevaarlijk, aldus de VID.

Afspraken niet nagekomen

De politie beaamde eerder dit jaar dat gemaakte afspraken niet waren nagekomen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) beloofde verbeteringen. Er zou niet meer meer geflitst worden als er problemen door zouden ontstaan. Maar volgens de VID lijkt de situatie alleen maar slechter te worden. Sinds eind augustus veroorzaakte een politiecontrole 23 keer een file. In de eerste helft van 2015 was dat twaalf keer.

Gevaarlijke situaties beperken

De VID gaat er vanuit dat de betrokken partijen snel opnieuw om tafel gaan om de gevaarlijke situaties tot het minimum te beperken. 'We vermoeden dat het daadwerkelijke aantal flitsfiles veel hoger ligt. Om gesteggel te voorkomen hebben we de twijfelgevallen buiten beschouwing gelaten. Het zou dus heel goed kunnen dat je in het afgelopen half jaar zelf in een flitsfile stond, maar deze niet terugvindt in de lijst', aldus de VID.

Veiligheid

De verkeersdienst begrijpt dat de politie controles moet uitvoeren, maar het flitsen moet de veiligheid van het verkeer niet in gevaar brengen.

Bron: ANP