Noodkreten SHEIN-werknemers in kledinglabels, zijn deze echt?

Heb jij de kledinglabels van SHEIN gezien? Met teksten als 'help' en 'i have dental pain'? SHEIN is de grootste online modewinkel ter wereld en in hun kleding zouden volgens TikTok-video's en Facebookposts  labels zijn genaaid met hulpkreten. Vanessa gaat op onderzoek uit: zijn de labels echt of niet?

Webshop SHEIN (spreek uit SHE-IN) startte in 2008 vanuit China en het bedrijf heeft inmiddels een megalomane winst. Met name jonge mensen bestellen er goedkope kleding. Om er achter te komen wat de oorsprong van de labels is zoekt Vanessa de bron van de labels in de krochten van het internet. Wat blijkt? Eén van de foto's (I have dental pain) komt uit 2016 en die heeft niks te maken SHEIN op dit moment. En ook het 'help me' etiket lijkt niets met SHEIN te maken te hebben. 

Dat bevestigt Willemijn Rooijmans. Willemijn werkt voor de Schone Kleren Campagne (een organisatie die als doel heeft het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de positie van arbeiders in de wereldwijde kledingindustrie) 'De labels zijn niet nieuw. 'Vijf jaar geleden vonden in Istanbul in de ZARA consumenten labels met teksten als 'ik ben niet betaald'', zegt Willemijn. 

Ultra fast fashion

SHEIN verkoopt fast fashion. 'Dat betekent een heel snel productieproces. Van ontwerp totdat het klaar is om naar de winkel te gaan, waarbij sommige merken een cyclus van maanden hanteren is het bij fast fashion enkele weken', legt Willemijn Rooijmans uit. 'SHEIN kan je zelfs labelen als ultra fast fashion, want ze hanteren een cyclus van minder dan een week'. En dan moet je ergens op inleveren, aldus Willemijn: 'Dat kan op kwaliteit en ook op werkomstandigheden. Wat je ziet is dat de kledingarbeiders die SHEIN producten maken, ontzettend lange werktijden draaien'.

Dat de werkomstandigheden bij SHEIN niet goed zijn, bleek ook al uit een rapport van de Zwitserse organisatie Public Eye: de medewerkers, die zonder uitzondering uit de provincie komen, werken 11 tot 12 uur per dag en hebben slechts één vrije dag per maand. Ze werken dus 75 uur werk per week, vaak zonder contract en in ateliers zonder ramen met de nooduitgangen gebarricadeerd'. Dat is niet alleen in strijd met de gedragscodes van SHEIN, maar ook in strijd met de Chinese wetgeving. SHEIN zelf zegt overigens dat de labels FALSE zijn. 

CONCLUSIE: We kunnen niet bewijzen waar het vandaan komt, dus waarschijnlijk FALSE, maar een ding dat zeker is, is dat de werkomstandigheden bij SHEIN niet goed zijn. 

Meer over