Noodnummer 112 niet altijd mobiel te bellen

Op ruim 50.000 adressen in Nederland is het noodnummer 112 niet met een mobiele telefoon te bereiken. Binnenshuis is daarvoor niet voldoende bereik. Het probleem speelt niet alleen op het platteland maar ook in de steden.

Dat bevestigde een woordvoerder van KPN maandag naar aanleiding van berichtgeving in de kranten van De Persdienst. Ongeveer 1 procent van het Nederlandse grondgebied heeft geen mobiele dekking volgens KPN. Om het probleem op te lossen zouden meer zendmasten moeten worden geplaatst, maar dat is een 'weerbarstig proces', aldus KPN.Ongelukken

Met name in de grensregio zijn veel klachten over het gebrek aan mobiel bereik. Maar, aldus de KPN-woordvoerder, ook in de Jordaan in Amsterdam zijn plekken waar een gsm-toestel het niet doet. Er zijn voorbeelden van ernstige ongelukken waarbij 112 niet met een mobieltje te bellen was. Het ministerie van Economische Zaken komt later dit jaar met de resultaten van een onderzoek naar het mobiele bereik in het land.

Op de website van de telecomaanbieder is precies te zien waar 'witte vlekken' in het mobiele bereik zitten. Mensen die in zo'n gebied wonen doen er verstandig aan om ook een vaste telefoonlijn aan te houden, want daarmee kan 112 altijd worden gebeld.Update: 16:57 uur: noodnummer massaal getest

De politie roept mobiele bellers maandag op om niet naar het noodnummer 112 te bellen om te onderzoeken of dat vanuit huis wel lukt. Het noodnummer is maandag zo vaak hiervoor gebeld dat de bereikbaarheid voor echte noodgevallen verstoord is geraakt, aldus een tweet van de landelijke eenheid van de politie.

Bron: ANP