NS sluit toegangspoortjes station Utrecht Centraal

poortjes-utrecht-centraal-vanaf-vandaag-gesloten-061117.jpg

De eerste ochtendspits met gesloten toegangspoortjes op het station Utrecht Centraal is volgens een woordvoerder zonder problemen verlopen. De NS had extra mensen ingezet om reizigers te helpen en vragen te beantwoorden.

'Het was druk. Maar we merkten dat veel forenzen gewend zijn aan gesloten poortjes. Voor de meesten was het ook geen verrassing. De extra mensen die zijn ingezet blijven wel de hele dag beschikbaar voor vragen.'

Passanten kunnen gebruik maken van de passage naast het station

Wie iemand op het perron wil uitzwaaien, iets wil halen bij een van de winkels of het station wil oversteken, kan zonder kosten binnen het uur weer uitchecken. Passanten kunnen ook gebruik maken van de passage zonder poortjes naast de stationshal.

Wegens werkzaamheden gaat deze passage eind november enkele weken dicht. Als alternatief wordt een tijdelijke speciale passantenpoort ingericht.

Resultaat is minder zwartrijders

De Nederlandse Spoorwegen hebben sinds 2014 al op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Het resultaat is minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. 'Ook vergeten reizigers op stations met poortjes niet om in of uit te checken', zegt de NS.

Poortjes Amsterdam Centraal later dit jaar dicht

Later dit jaar gaan ook de toegangspoortjes op Amsterdam Centraal dicht. In Rotterdam zijn de poortjes al in mei 2015 gesloten. Wanneer de twee grote NS-stations in Den Haag hun poortjes sluiten is nog niet bekend.

Bron: ANP