NS stopt met verkoop tabak

ns-roken-treinen-30012020.jpg

De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in zijn eigen winkels. Daarnaast is ProRail begonnen met voorbereidingen om alle 390 rookpalen van de perrons te verwijderen. Dat hebben de twee, die de stations stapsgewijs rookvrij gaan maken, donderdag bekendgemaakt.

Er geldt al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. In de loop van oktober gaat dat ook voor de perrons gelden. Verkoop van rook- en tabakswaren op de 136 verkooplocaties van de NS, eindigt per 1 april. Uiteindelijk is het de bedoeling dat op stations helemaal geen tabak meer te krijgen is. Het vervoersbedrijf sluit daarom geen nieuwe contracten met huurders die rookwaren willen verkopen.

Momenteel bevinden zich op ongeveer honderd van de vierhonderd stations in Nederland nog rookpalen of roosters. Ook verwijdert ProRail verlichte rookzoneborden, wordt de bestrating aangepast en komen er nieuwe borden voor huisregels.

Update 31 januari: NS gaat niet extra handhaven op rookverbod

De NS gaat niet extra handhaven op het roken op rookvrije stations. 'Het past niet bij ons als bedrijf om direct een bon uit te schrijven. Onze passagiers moeten rustig en ontspannen kunnen reizen. We gunnen de mensen een gewenningsperiode', meldt een woordvoerder van de NS aan het ANP.

Per oktober mogen onder anderen conducteurs en medewerkers Veiligheid & Service een bon uitschrijven voor het roken op perrons. Hierop zal de NS niet meer handhaven dan nu wordt gedaan. 'Je ziet ook niemand roken in de stationshal of op de trappen, omdat men weet dat dat verboden is. Dat zal uiteindelijk bij de perrons ook zo zijn, maar dat is een kwestie van wennen.'

Stationswinkels blijven voorlopig tabak verkopen

Albert Heijn, AKO en Bruna bepalen zelf of ze tabak blijven verkopen op stations. De NS is hierover in gesprek met de bedrijven. De AKO-winkels op de stations blijven voorlopig sigaretten en shag aanbieden. Ze hebben met de NS afgesproken dat te blijven doen totdat de bestaande huurcontracten van de winkels aflopen. Albert Heijn blijft ook rookwaren verkopen, maar kijkt wel naar een mogelijkheid de producten af te dekken.

'Rookvrije generatie dichterbij'

De NS en ProRail brengen een rookvrije generatie dichterbij door roken op stations uit te bannen en een streep te zetten door de verkoop van tabak. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis.

De bijdrage van de twee bedrijven is breder dan alleen 'de grote omslag naar rookvrij die nu op alle stations gaat plaatsvinden', stelt de staatssecretaris. 'Ook omdat andere bedrijven hiermee verder aan het denken gezet worden over het stoppen met tabaksverkoop. Want als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen andere het ook.'

'Over een paar jaar kijken kinderen je glazig aan als je vertelt dat je vroeger mocht roken op een perron', voorspelt Blokhuis.

Bron: ANP