background branding

Nu alvast een vakantie boeken voor over een paar maanden? Dit moet je weten

29012021 vakantie.jpg

Het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk, is verlengd tot eind maart. Maar wat als je nu een vakantie boekt voor die periode daarna? Wat is dan het advies en wat zijn je rechten?

Hoewel veel organisaties bepaalde coronavoorwaarden in het leven hebben geroepen, is het raadzaam om rekening te houden met een aantal zaken.

Krijg je je geld terug?

De meest voorkomende vraag is: 'Krijg ik mijn geld terug als de coronacrisis aanhoudt?' Er kan niet worden gegarandeerd dat je reis na maart door kan gaan. Vlucht kunnen worden geannuleerd en de landcode kan wijzigen.

De meeste reisorganisaties bieden in de eerst instantie een voucher aan. Als je hier geen gebruik van wilt maken, krijg je geld terug. Weet wel dat het ook in dit geval lang kan duren.

Annuleer niet zelf

Je hebt dus recht op je geld terug, mits je zelf niet annuleert, maar het kan erg langer duren. Het geld dient uiterlijk één jaar na uitgifte van een voucher met SGR-garantie te worden terugbetaald. Dit geldt ook voor een eventueel restantbedrag. Je moet dus rekening houden met het feit dat het erg lang kan duren voordat je je geld terugkrijgt.

Als je zelf annuleert, krijg je echter géén voucher met SGR-garantie. 'Aanspraken die voortvloeien uit een door jou geannuleerde reis vallen niet onder de garantieregeling van SGR. De garantieregeling is immers komen te vervallen doordat de oorspronkelijke reisovereenkomst is ontbonden door annulering', aldus Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Lees de voorwaarden van de reisorganisatie

TUI meldt in hun voorwaarden het volgende: 'Inmiddels is besloten om bij alle geboekte reizen die wij vanaf 9 december 2020 moeten annuleren, klanten de betaalde reissom terug te betalen. Na annulering kan de klant zelf via Mijn TUI een verzoek tot terugbetaling indienen. Is de reis via een reisagent geboekt dan verloopt de terugbetaling via de reisagent. Binnen 4 weken na indienen ontvangt de klant de terugbetaling.'

De luchtvaartmaatschappij vervolgt: 'Voor annuleringen die wij tot en met 8 december 2020 hebben moeten doorvoeren, worden vouchers uitgegeven ter waarde van de betaalde reissom. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.'

Corendon meldt: 'Wanneer u besluit geen gebruik te willen maken van uw reisvoucher, dan betalen wij u het (restant)bedrag van de reisvoucher terug. In overeenstemming met het beleid van de ACM moet Corendon het (restant)bedrag uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte terugbetalen, maar niet eerder dan na zes maanden na de uitgifte van de voucher.'

De reisorganisatie voegt hieraan toe: 'Omdat het nog geruime tijd zal duren voordat we in staat zijn de terugbetaling daadwerkelijk te doen, adviseren wij u vooralsnog de reisvoucher wel te accepteren.' Er staat in de voorwaarden Geldteruggarantie echter ook dat je je geld binnen twee weken terugkrijgt, als je nu boekt, met vertrekdatum vanaf 1 april 2021, en de reis toch geannuleerd wordt. Er zal dus geen voucher worden uitgegeven.

Houd er tevens rekening mee dat landen een negatieve coronatestverklaring (PCR-test) willen zien, anders kom je het land niet binnen. Het belang van het lezen van de voorwaarden en andere zaken rondom reisvouchers kwamen ook aan bod in de uitzending van maandag 25 januari 2021. Je kunt de uitzending hier terugkijken. 

Onderzoek Radar voorwaarden reisvoucher

Radar heeft onderzoek gedaan naar het boeken van een vakantie in deze periode. Aan dit onderzoek deden 1400 mensen mee. Benieuwd naar hoe andere consumenten erover denken? Je kunt de resultaten hier vinden.

Klacht over je reis(voucher) melden?

Wat kun je als consument doen als je een klacht hebt?

Bekijk dit schema van ILT voor een uitgebreid overzicht hieromtrent en raadpleeg de website van ILT voor meer informatie.