Nutella Cups van Ferrero wint Gouden Windei en is het meest misleidende product van 2020

nutella_goudenwindei_20201213.jpg

De Nederlandse consument heeft Nutella Cups van Ferrero uitgeroepen tot meest misleidende product van het jaar 2020. De fabrikant wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond foodwatch. Van de tienduizend mensen die hun stem uitbrachten, koos 33% voor de Nutella Cups. Het gaat hier dus specifiek om de portieverpakking van het broodbeleg, waarvan beweerd wordt dat het 'handig om mee te nemen, leuk op de ontbijttafel' zou zijn.

Onder de genomineerden bevonden zich verder nog 'vers geperst' sinaasappelsap van Appelsientje dat in werkelijkheid houdbaar sap uit concentraat betreft en de Be-Kind Protein-reep van Mars, die voor de helft bestaat uit suiker en vet en daarmee lang niet zo gezond is als men probeert te suggereren.

Wegwerpplastic: onnodig en vervuilend

Eén van de redenen voor de winst van de Nutella Cups is dat de Nutella Cups eigenlijk niet meer passen in een wereld waarin steeds duidelijker wordt dat het best wel een tandje minder kan met al dat plastic. Op de verpakking van de Nutella Cups staat bovendien niets over de wijze waarop de cups zijn geproduceerd en of de cups uit gerecycled materiaal bestaan.

De stichting foodwatch omschrijft het op de eigen website als volgt: 'Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de gevaren voor en de belasting van plastic op het milieu. Beelden van de 'plastic-soep' in de wereldzeeën en dieren die verstrikt raken in plastic gaan de wereld over.'

Kiloprijs gaat flink over de kop

Maar ook de prijs werd als misleidend beschouwd: de portieverpakkingen zijn namelijk een héél stuk duurder. De kiloprijs van de Nutella in de Nutella Cups bedraagt omgerekend 23,22 euro, terwijl de kiloprijs van exact hetzelfde product in een glazen potje van 400 gram omgerekend neerkomt op 7,98 euro. Dat lees je goed: dat scheelt ruim 15 euro. Nog een aardig weetje: per gesmeerde boterham ben je met de cups 23 cent duurder uit.

Ferrero: 'Nutella Cups zijn niet misleidend'

Foodwatch weet verder nog te vertellen dat Ferrero niet mee wenst te werken aan de prijsuitreiking en dat ze het Gouden Windei dan ook niet in ontvangst willen nemen. De fabrikant stelt zelf dat de Nutella Cups helemaal niet misleidend zijn.

Overigens is Ferrero ook een groot tegenstander van het verplicht stellen van het voedselkeuze Nutri-Score. Foodwatch zoekt de verklaring daarvoor in het feit dat het broodbeleg voor meer dan de helft uit suiker bestaat: het gaat om 56,3 gram suiker per 100 gram product.

Het Gouden Windei is dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 110.000 consumenten hun stem uitgebracht. In 2019 'won' chocopasta voor baby's van de Kleine Keuken het Gouden Windei. Het jaar ervoor ging Coca-Cola met de twijfelachtige eer aan de haal: de term 'smartwater' betrof volgens stichting foodwatch voornamelijk een aanleiding om het voor de hoofdprijs te kunnen verkopen.

Wil je meer weten over misleiding op voedseletiketten? Check dan het artikel via de button hieronder:

Hoe kan je je wapenen tegen misleiding op voedseletiketten?

Bron: ANP / foodwatch / Bron afbeelding: foodwatch