background branding

NVM: Eerste stijging huizenprijzen in drie jaar

Voor het eerst in drie jaar zijn de huizenprijzen op jaarbasis gestegen. Woningen werden in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 1,2 procent duurder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM donderdag bekendgemaakt.

'Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen', zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. De prijs van de gemiddeld verkochte woning kwam in het afgelopen kwartaal uit op 209.000 euro. De woningmarkt wordt volgens de NVM-topman vooral gestuwd door het toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage hypotheekrente.

Het aantal verkochte woningen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift. De NVM-makelaars verkochten in de eerste 3 maanden van dit jaar 24.360 huizen, liefst 41,5 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In de totale huizenmarkt zijn er naar schatting 32.700 woningen verkocht. Hukker plaatst wel de kanttekening dat het eerste kwartaal van 2013 'het absolute dieptepunt' was voor wat betreft de woningverkoop. Dat had toen te maken met aangescherpte regels rond de hypotheekverstrekking.

Vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar zijn er 8,1 procent minder woningen verkocht.

De prijzen van vrijstaande woningen gingen in het afgelopen kwartaal nog wel omlaag, met 1 procent. Populaire starterswoningen zoals de tussenwoningen (plus 0,5 procent), hoekwoningen (plus 2,2 procent) en appartementen (plus 2,9 procent) werden daarentegen meer waard.

Bron: ANP