NVWA: Blusdekens niet altijd veilig

Bij het blussen van een olie- of vetbrand gaan 4 van de 12 onderzochte blusdekens zelf in de fik. Veel blusdekens hebben tekortkomingen in de constructie en in de gebruiksaanwijzing. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De resultaten zijn maandag bekendgemaakt.

De dienst adviseert mensen die een blusdeken gaan kopen voor gebruik in de keuken goed op te letten of die wel geschikt is voor het blussen van een olie- of vetbrand. De NVWA heeft de branche erover geïnformeerd en ziet erop toe dat de blusdekens worden verbeterd, zodat ze wel voldoen aan de wettelijke eisen.

De Brandwondenstichting meldt te hebben gecontroleerd of de blusdekens die zij heeft verspreid veilig zijn. Daaruit is gebleken dat die wel in orde zijn, dus ook bij een brandje in de keuken.

Keukenbrandjes

De brandweer adviseert mensen om keukenbrandjes door verbrand olie en vet te doven met een passend (pan)deksel. Blus de vlammen nooit met water en verplaats de pan niet, waarschuwt de brandweer.

Ook de VEBON (brancheorganisatie van brandbeveiligers) waarschuwt, met het NVWA-advies in de hand, de consumenten. De club roept leveranciers op om met serienummers en dergelijke te komen. Omdat de NVWA niet bekend zou hebben gemaakt om welke blusdekens het gaat, wil de brancheorganisatie via een Wob'je (beroep op de Wet openbaarheid van bestuur) achterhalen welke dekens nou precies zijn getest.

Bron: ANP