background branding

NVWA: nog steeds sulfiet in vlees voor rode kleur

vlees-sulfiet-19062019.jpg

Slagerijen stoppen nog steeds sulfiet in hun vlees om het een mooie rode kleur te geven terwijl dat niet mag. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.

De toezichthouder onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven, waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven. De slagers gebruikten het verboden sulfiet in rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Geen enkel bedrijf dat sulfiet gebruikte, verstrekte deze informatie aan de consument. De betreffende slagers zijn beboet.

De toezichthouder onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven, waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven. De slagers gebruikten het verboden sulfiet in rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Geen enkel bedrijf dat sulfiet gebruikte, verstrekte deze informatie aan de consument. De slagers zijn beboet met minimaal 525 euro per geconstateerde overtreding.

Kans op allergische reacties

De NVWA trof vorig jaar al sulfiet aan in het vlees van slagerijen. Het gebruik van dit additief in vlees is al tientallen jaren verboden. Sulfiet kan verhullen dat vlees niet vers of van slechte kwaliteit is, maar kan ook allergische reacties opleveren.

Bron: ANP