NVWA: pas op met sommige Franse kaas

Diverse rauwmelkse kazen van een Franse producent die hier ook verkocht worden, bevatten een bacterie die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. De bacterie Escherichia coli O26 H11 kan maagdarminfecties, bloederige diarree en koorts veroorzaken.

Het gaat om kazen van producent Etoile du Vercors. In zeer ernstige gevallen kunnen jonge kinderen nierstoornissen krijgen van de bacterie.

In een veiligheidswaarschuwing raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het eten van de kazen af. Voor zover bij de NVWA bekend is nog niemand in Nederland ziek geworden. Als mensen de kaas hebben gegeten en zich ziek voelen, moeten ze direct contact opnemen met de huisarts.

De kazen van producent Etoile du Vercors worden hier verkocht in verschillende groothandels, bij kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten maar waarschijnlijk niet in heel grote hoeveelheden. De merken die in het geding zijn, zijn Saint Felicien, Saint Marcelin, Sechon de Vache en Tommes du Dauphine. De waarschuwing geldt voor al deze kaasmerken met een houdbaarheidsdatum tussen nu en 3 september.

Rauwmelkse kaas is, in tegenstelling tot 'gewone' kaas gemaakt van rauwe in plaats van verhitte kaas. Door de hogere kans op bacteriën wordt het eten van deze kaas al afgeraden voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Bron: ANP