NVWA: 'Stop direct met verkoop van bamboebekers'

15:02 bamboeservies.jpg

Serviesgoed van bamboe en melaminekunststof, zoals koffiebekers 'to go', mag niet meer worden verkocht, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zulk servies blijkt namelijk gifstoffen af te geven wanneer het in contact komt met warmte. Dat kan leiden tot maagirritatie.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de NVWA en Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) adviseren om het servies van bamboe-melamine, waar ook bekers en schaaltjes van worden gemaakt, niet meer te gebruiken. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten meteen uit de handel moeten halen.

Wanneer mensen stoppen met het gebruiken, verdwijnt ook het gezondheidsrisico direct, schrijft de minister. 'Het is onwaarschijnlijk dat zich na het stoppen van het gebruik nog klachten zullen ontwikkelen.'

Producten met melaminekleurstof niet gebruiken voor kinderen tot 3 jaar

Het Voedingscentrum adviseert bovendien om servies gemaakt van alleen melaminekunststof, zonder toevoeging van bamboe of mais, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tot 3 jaar. De huidige Europese norm voor melamine is volgens BuRo namelijk niet beschermend voor kinderen. Van Ark heeft het onderwerp in Brussel op de agenda laten zetten, schrijft ze.

Bron: ANP