background branding

NVWA weert mosselen Oosterschelde uit handel

mosselen-nvwa-780.jpg

Mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde en de noordelijke tak mogen niet worden verkocht. In mosselen en oesters is de giftige stof tetrodotoxine aangetroffen, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag bekend.

In overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is besloten ze niet in de handel te laten brengen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid, aldus de NVWA.

'Geen mosselen rapen'

Mosselen en oesters uit de nabijgelegen gebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht. Particuliere vissers en recreanten krijgen het advies voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit de gebieden rond Yerseke, Ouwerkerk, Stavenisse en Sint Annaland.

De NVWA benadrukte later via Twitter dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken. 'Oesters en mosselen in de winkel zijn veilig, ze worden getest voordat ze in de handel komen.'

Getest

De start van het mosselseizoen, komende woensdag, gaat wel gewoon door, liet het Nederlands Mosselbureau zaterdag weten. Volgens het bureau worden in de Oosterschelde Oost en Oosterschelde Noord weinig tot geen mosselen gekweekt. Er liggen wel zogeheten verwaterpercelen, ofwel 'natte pakhuizen' waar mosselen en oesters worden opgeslagen. Die worden eerst getest voordat ze in de handel komen.

Bron: ANP