O jee, dit moet je doen bij diarree!

Het is een onderwerp waar je niet graag met vrienden en familie over praat: diarree. Toch kan het knap lastig zijn om mee te dealen. Daarom heeft Radar een overzicht met tips om diarree te voorkomen, dan wel te verhelpen.
Een artikel vol spetterende tips.
Hoe herken ik diarree?
Om de diarree tegen te gaan is het eerst belangrijk om de symptomen te herkennen. Diarree is dun en waterig en er is sprake van meer ontlasting dan normaal. Vaak hebben mensen daarnaast last van buikkrampen, misselijkheid, een moe en slap gevoel en in sommige gevallen ook van koorts en hoofdpijn.
Was altijd je handen
Misschien zit het al meer in je systeem sinds de pandemie, maar als je niet goed je handen wast is de kans groter dat je het virus oploopt. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat het via je hand in je mond terechtkomt wanneer je iets eet en op deze manier uiteindelijk je darmen bereikt.
Let op wat en hoe je eet
Diarree kan ook ontstaan door een bacterie in je voedsel. Bijvoorbeeld als je vlees eet dat niet gaar genoeg is, je eten te lang (of warm) bewaard is of als er water is gebruikt dat niet gekookt of gezuiverd is. Ook is het belangrijk schone en aparte messen te gebruiken bij het snijden van rauw vlees.
Niet altijd in de hand
Hoewel de bovenstaande tips handig zijn om de kans op besmetting te verkleinen, zijn er helaas ook andere manieren om het virus te krijgen zonder dat je daar directe invloed op hebt. Het virus kan ook via de lucht worden overgedragen, bijvoorbeeld als iemand niest.
Voorkom uitdroging
Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij diarree, is dat je niet uitdroogt. Zeker als je ook last hebt van braken en koorts kan dit snel gaan. Zorg daarom echt dat je voldoende water drinkt, zeker twee à drie liter per dag. Doe dit preventief, maar ook na iedere diarreeaanval.
Het kan helpen om in kleine delen te drinken. Zo vergroot je de kans om meer binnen te houden, mocht je last hebben van braken. Bij hevige diarree kan het helpen om ORS te gebruiken. Dit middel is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek.
De huisarts bellen of juist niet?
Meestal stopt diarree na vier tot zeven dagen en in zeldzame gevallen kan het tot rond de tien dagen duren. In principe trekt de diarree vanzelf weg, maar mocht je echt last krijgen van koorts of uitdrogingsverschijnselen, dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de huisarts. Ook als je een dag niet hebt geplast of er bloed in je urine zit, is dat een goede reden om contact op te nemen.
Mocht je last krijgen van sufheid, duizeligheid of helemaal in de war zijn, bel dan met spoed de huisarts of huisartsenpost. De bovenstaande tips zijn richtlijnen, bij twijfel is het altijd goed een professional te raadplegen.
Bron: thuisarts.nl