Oliebollen (frituur)vet mag niet door de gootsteen: waar gooi je het weg

oliebollen-frituurvet-niet-in-wc-780.jpg

Heerlijk, die zelfgebakken oliebollen met Oud en Nieuw. Maar wat doe je naderhand met het frituurvet? Spoel het in elk geval niet door de wc. Radar legt uit waarom niet, en wat de alternatieven zijn.

Frituurvet moeilijk te verwerken

Alles wat je door de wc of de gootsteen spoelt, komt terecht in het riool. Maar het riool en de rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen lang niet alles even gemakkelijk verwerken.

"Het riool is geen vuilnisbak waar van alles gedumpt kan worden", vertelt Aad van Dijk. Hij werkt bij het hoogheemraadschap van Delfland en moet ervoor zorgen dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken.

Lees ook: Veel mensen gebruiken wc als afvalbak voor etensresten

Een vies en intensief klusje

Frituurvet is iets dat veel problemen oplevert. Het moet namelijk verwijderd worden, want het kan de gemalen en zuiveringsinstallaties verstoppen. Dat verwijderen kost veel menskracht, tijd en geld - gemeenschapsgeld, om preciezer te zijn.

"Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen", vertelt Van Dijk. "Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn vier man, een zuigwagen en een spuitwagen twee dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro's lopen."

Lees meer over zaken die niet in het riool mogen:

Wat mag je niet door de gootsteen of wc spoelen?

Vind een vet inzamelpunt

Waar moet je je oude frituurvet dan wél laten? Het antwoord: giet het terug in de verpakking of iets anders afsluitbaars en lever het in bij een inzamelpunt met speciale kliko's. Die staan bijvoorbeeld bij de milieustraat, maar ook bij supermarkten, sportverenigingen of kinderboerderijen. Oud vet kan gerecycled worden tot biobrandstof.

Waar het dichtstbijzijnde inzamelpunt is vind je op de site frituurvetrecyclehet.nl. Daar staan nog meer tips en 'vette feiten over vetrecycling'.

Heb je door wat voor oorzaak dan ook een verstopte wc- of gootsteenafvoer? Lees de ontstoppingstips:

Afvoer ontstoppen van je wc, douche, gootsteen of wastafel: zo doe je het

Bron: Unie van Waterschappen