OM: forse stijging van cybercriminaliteit

cybercrime-toename-780.jpg

De komende jaren stijgt de cybercriminaliteit fors. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat over vijf jaar ongeveer 50 procent van de criminaliteit bestaat uit cyberzaken.

Dat zei procureur-generaal Gerrit van der Burg woensdagavond in Nieuwsuur. Volgens de topman van het OM staan we voor een ongekende trendbreuk binnen de misdaad.

'Fietsendiefstal van de toekomst'

Hij zegt dat steeds meer computers van instellingen, bedrijven en particulieren worden aangevallen door criminelen. Volgens hem worden de technieken om computers te ontregelen steeds eenvoudiger en ook makkelijker te krijgen. Dat betekent dat criminelen met een druk op de knop duizenden computers kunnen ontregelen. De opsporing is er volgens hem niet makkelijker op geworden door de versleutelde communicatie. 'Het binnendringen van computers om wat reden dan ook zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden.'

Bijscholen

Het OM gaat na de zomer officieren van justitie die zich nu met cybercriminaliteit bezig houden, bijscholen. Van der Burg hoopt dat de Tweede Kamer nu haast maakt met het goedkeuren van een nieuwe wet tegen computercriminaliteit. Die maakt het onder meer mogelijk dat politie en justitie vroegtijdig kunnen meekijken in de computers van verdachten thuis.

Bron: ANP