OM start onderzoek naar online DNA-testbedrijf iGene blijkt na navraag Radar

Schermafbeelding 2020-10-26 om 14.57.49.png

Het commerciële DNA-testbedrijf iGene biedt online DNA-testen aan die kanker en de ziekte van Alzheimer zouden kunnen opsporen. Daarmee overtreedt het bedrijf volgens de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) de regels: er is namelijk een vergunning nodig om kanker of ernstige ziekten, waarvoor geen behandeling of preventie mogelijk is, op te sporen. Die vergunning heeft iGene niet. De IGJ heeft het consumentenprogramma Radar laten weten dat ze aangifte heeft gedaan van overtreding van de Wet op het Bevolkingsonderzoek tegen iGene. Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek. Mogelijk volgt strafvervolging.

De huidige WBO (Wet Bevolkingsonderzoek) heeft nu beperkte mogelijkheden om dit soort bedrijven aan te pakken in Nederland en in het buitenland, laat de Inspectie weten. Er is een wetswijziging in de maak. De Inspectie: “de aangepaste WBO [geeft] ons meer mogelijkheden voor handhaving en toezicht op bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn en zorg aanbieden in Nederland. Zoals ook het geval is bij iGene.”
 
De VKGN (Vereniging Klinische Genetica Nederland) laat weten dat het goed is dat het Openbaar Ministerie nu onderzoek doet naar de werkwijze van iGene. Daarnaast roept ze consumenten op om voorzichtig te zijn met online DNA-testen. De uitslagen zijn niet altijd betrouwbaar en kunnen zeer verontrustend zijn voor leken, vooral als het gaat om ernstige ziektes als kanker en de ziekte van Alzheimer. 
 
De directeur van iGene schuift aan in de studio en geeft een reactie, alsook de VKGN.

Meer over