Omstreden Turkije-vakantie van Corendon voorlopig toch van de baan

Corendon-3-7-2020.jpg

Reisorganisatie Corendon voert zeker tot 22 juli geen vakanties naar Turkije uit, meldt het bedrijf. Eerder kreeg Corendon veel kritiek op de vakanties naar Turkije, omdat het 'oranje' reisadvies voorschrijft alleen noodzakelijke reizen naar het land uit te voeren.

Aanvankelijk zou Corendon al op 10 juli met vakanties naar Turkije beginnen. Het besluit van Corendon volgt op een motie die vannacht in de Tweede Kamer werd aangenomen, waarin de regering werd opgeroepen de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het beleid ten aanzien van vluchten naar risicovolle gebieden.

Reizen weer mogelijk als reisadvies is versoepeld

Pas als het reisadvies weer versoepeld is, zal Corendon reizen naar het land weer uitvoeren. Het bedrijf stelt wel die reizen alleen uit te stellen, als ook andere luchtvaartmaatschappijen tot die tijd geen vluchten naar en vanuit Turkije zullen aanbieden die specifiek voor vakantiegangers zijn.

Gezondheidsrisico's moeten bepaald worden

Corendon heeft de afgelopen week diverse gesprekken gevoerd met de regering, onder meer met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Uit die gesprekken bleek dat de minister niet op de hoogte was van het aantal vluchten dat de komende tijd tussen Nederland en Turkije gepland staat, zegt Corendon. Op korte termijn moeten gezondheidsrisico's en bijbehorende maatregelen bepaald worden. Volgens Corendon heeft de minister gezegd dat vliegverboden tot de mogelijkheid behoren.

Corendon wil dat de overheid het reisadvies aanpast voor specifieke regio's binnen een land. Het bedrijf noemt daarbij als reden het lage aantal gerapporteerde besmettingen in de Turkse kustgebieden.

Vakanties kunnen voorlopig niet doorgaan

Voor een paar duizend reizigers uit Nederland en België kan de vakantie nu niet doorgaan, laat Corendon weten. Klanten krijgen een mail met daarin de mogelijkheid tot omboeken of geld terugvragen.

Bron: ANP