Omstreden wet voor zzp'ers tot 2020 uitgesteld

zzper-09-02-2018.jpg

Een omstreden wet die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ongunstig uitpakte, blijft tot 1 januari 2020 opgeschort. Maar kwaadwillende opdrachtgevers, die zzp'ers niet als zodanig behandelen, moeten op hun tellen blijven passen. Vanaf 1 juli zullen alle gevallen van schijnzelfstandigheid worden aangepakt, niet alleen de ernstigste gevallen.

De handhaving van de zogenoemde wet DBA was eerder al opgeschort na felle kritiek en veel onrust. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp'ers (opdrachtnemers) inkomsten verloren.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 2020 geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Tegen de ernstigste gevallen van kwaadwillenden werd echter wel opgetreden. Vanaf 1 juli gaat de Belastingdienst ook andere gevallen aanpakken waarbij opzet in het spel is.

Het is de bedoeling dat in 2020 een nieuwe wet de oude vervangt.Lees ook: Minister past plan zzp'ers niet aan ondanks kritiek

Bron: ANP

Meer over