OMT adviseert harde lockdown, alles dicht behalve essentiële winkels

18122021 lockdown.jpeg

Het kabinet komt vanwege de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus met een harde lockdown die gaat gelden tot zeker 14 januari. Demissionair premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel lichten het besluit zaterdagavond toe tijdens een persconferentie.

Ingewijden bevestigen berichtgeving door RTL Nieuws dat scholen, horeca, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels dicht moeten. Hetzelfde geldt voor bioscopen, musea, sportscholen en niet-medische contactberoepen. De maatregel gaat in vanaf zondag 05.00 uur.

Essentiële winkels

Essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, blijven open. Ook komt er geen avondklok. Tijdens de feestdagen geldt het advies om maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen.

'Alarmerend'

Het kabinet kwam zaterdag bij elkaar voor spoedoverleg, nadat het Outbreak Management Team (OMT) een advies had uitgebracht over de omikronvariant. Bronnen noemden dat advies 'alarmerend'. Door nu met maatregelen te komen, wil het kabinet tijd winnen voor de boostercampagne. De vrees is dat niet alle gevaccineerden goed beschermd zijn tegen de omikronvariant.

De Jonge wilde na afloop van het ministersoverleg alleen kwijt dat het kabinet de 'grote zorgen' van het OMT deelt. 'Dat is reden voor aanvullende maatregelen.' Hij ging niet in op de maatregelen of de inhoud van het OMT-advies.

Bron: ANP