Onbetrouwbaar uitzendbureau? Doe deze check!

11092020 uitzendbureau.jpg

Je ziet een leuke vacature openstaan, maar je hebt twijfels over het uitzendbureau. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek, maar ook dan heb je het gevoel dat er iets niet helemaal in orde is. Wat kun je dan het beste doen? 

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de checklist 'Werken met uitzendbureaus' opgesteld. Hoewel deze lijst voor werkgevers is, kunnen ook consumenten bepaalde stappen volgen.

Kvk-check

Het is altijd goed om te controleren of een bedrijf staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Ten tweede is het ook van belang hoe het bedrijf staat ingeschreven. Bij de registratie moet in het geval van een uitzendbureau namelijk ook staan dat zij arbeidskrachten ter beschikking stellen. Is dit niet zo? Dan kan dit erop wijzen dat het uitzendbureau onbetrouwbaar is.

Certificering

Is het uitzendbureau gecertificeerd? Stichting Normering Arbeid (SNA) geeft een keurmerk af om het risico dat een bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor niet het afdragen van loonheffingen en btw, te beperken. Het heeft dus betrekking op de relatie tussen werkgever en uitzendbureau. Maar ook voor jou kan dit een relevante check zijn, omdat de certificering dient ter voorkoming van fraude en illegaliteit in de uitzendbranche. Je kunt het register van de SNA hier vinden.

Lid van brancheorganisatie

Is het uitzendbureau lid van een brancheorganisatie? Ook dat kan informatie bieden. Brancheorganisaties stellen namelijk kwaliteitseisen aan leden. Ook controleren zij of onder andere de cao wordt nageleefd. Deze brancheorganisaties hebben een ledenoverzicht op hun website staan: abu.nl en nbbu.nl.

Salaris

Een andere belangrijke vraag is: Betaalt het uitzendbureau genoeg? Een uitzendbureau mag zelf bepalen welk uurtarief hij hanteert, zolang het boven het minimumloon zit.

Discriminatie in de uitzending

Radar heeft meerdere malen aandacht besteed aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Bekijk hier de fragmenten terug:

Discriminatie door uitzendbureaus

Restaurantketen Spaghetteria neemt alleen mannen aan | Radar checkt