Onderhoudskosten graf
Radar duikt in de onderhoudskosten van een eigen gedenkteken. Uit een onderzoek van Radar onder de 100 grootste gemeenten in Nederland blijkt dat er nog al veel verschillen naar voren komen, als het gaat de kosten die een gemeente rekent voor het schoonmaken van een grafsteen en de vraag of het verplicht is door de gemeente te laten schoonmaken.
In 2006 overlijdt het zoontje van Koos Bodmann. Nadat hij een gedenksteen laat plaatsen krijgt hij een nota van de gemeente Den Haag voor het schoonmaken van het gedenkteken. Maar meneer Bodmann is het niet eens met deze heffing, omdat hij dagelijks de steen schoonmaakt. Hij gaat tegen de heffing in bezwaar, maar volgens de gemeente is meneer Bodmann verplicht deze te betalen. Meneer is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. De rechter geeft hem gelijk, de uitspraak is voornamelijk gebaseerd op het feit dat de gemeente niet kan vaststellen dat er daadwerkelijk is schoongemaakt.Nationale OmbudsmanDeze uitspraak is niet breder te trekken naar andere gemeenten, maar Radar legde de volgende vraag voor aan onze Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. "Wat vindt u dat sommige gemeentes verplicht kosten in rekening brengen voor onderhoud van het eigen gedenkteken?"Brenninkmeijer is van mening dat gemeentes transparant moeten zijn als het om de kosten gaat. Het moet duidelijk zijn hoeveel je precies betaalt voor de algemene onderhoudskosten en hoeveel voor het schoonmaken van het gedenkteken. Daarnaast is Alex Brenninkmeijer van mening dat het niet meer van deze tijd is om verplicht te betalen voor onderhoudskosten van de eigen gedenksteen. De keuze moet bij de burger liggen, vindt de Ombudsman. Onderzoek 100 grootste gemeentesOmdat Radar benieuwd is hoe de verschillende gemeentes de schoonmaakkosten voor een eigen gedenkteken in rekening brengen deden we onderzoek onder de honderd grootste gemeentes van Nederland. Daaruit blijkt dat gemeentes heel verschillend met het onderwerp omgaan.
Zo zit bij 30% van de gemeentes de onderhoudskosten van het gedenkteken verwerkt in de algemene onderhoudskosten of in het grafrecht. Ruim 15% van de 100 grootste gemeentes verplicht haar burgers om te betalen voor het schoonmaken van het eigen graf. Ruim 40% van de gemeentes met meer dan 40.000 inwoners is de rechthebbende zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het gedenkteken. Soms kun je aangeven bij deze gemeentes dat de gemeente het onderhoud van je kan overnemen, daar betaal je dan vervolgens voor. Nog eens 12% van de ondervraagde gemeentes heeft geen gemeentelijke begraafplaats en betaalt de burger dus ook geen heffing.
Brenninkmeijer hoopt dat in de gemeenteraad over wordt gesproken in die gemeentes waar de onderhoudskosten voor een eigen gedenksteen verplicht zijn.
- Lees ook: De reactie van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer: "verplichte onderhoudskosten grafsteen ontoelaatbaar"
- Lees ook: de onderhoudskosten van een eigen gedenksteen in 100 gemeenten op een rijtje