Ondernemers vast aan torenhoge printercontracten: “Ik ben echt opgelicht”
Een printercontract tekenen zonder de kleine lettertjes te lezen kan ondernemers héél duur komen te staan. Printerverhuurder Hofax, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als Itec, gebruikt ingewikkelde, stilzwijgend verlengde contracten met verborgen kosten. Radar sprak gedupeerden en onderzocht hoe ondernemers jarenlang vast kunnen zitten aan torenhoge rekeningen voor verouderde printers.
Onduidelijke contracten en verborgen kosten
Hofax verhuurt printers via contracten die ondernemers tot wel acht jaar lang binden, vaak zonder dat zij dat zelf doorhebben. Ze spreken bepaalde hoeveelheden af die zij per maand kunnen printen, en betalen flink bij als ze over die grens heen gaan. Door stilzwijgende verlengingen tijdens een overname, hoge inflatiecorrecties en onduidelijke kostenstructuren lopen de maandbedragen razendsnel op.
Bovendien blijkt uit de kleine lettertjes dat klanten forse boetes moeten betalen als ze tussentijds van hun contract af willen, tot wel 10.000 euro. De klachten over Hofax lijken sterk op de klachten over printerverhuurder Itec, die Radar al in 2019 aan de kaak stelde vanwege vergelijkbare praktijken.
Advocatenkantoor trekt stekker eruit
Advocatenkantoor Legalitas van Elise van Es begon enkele jaren geleden met een bescheiden printercontract van ongeveer 100 euro per maand. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot bijna 4.500 euro per kwartaal, terwijl de aankoopprijs van de printer zo’n 3.000 euro is.
De advocaat vertelt hoe zij het eerste anderhalf jaar geen factuur ontving van het bedrijf. Tot ze ineens bericht kregen: “We hebben even teruggerekend en je moet 10.000 euro bijbetalen.” Vervolgens kregen zij de keus om dat bedrag te betalen, of een “nieuw” contract te tekenen.
Er werd bijgetekend en in de loop der tijd zijn de kosten te hoog geworden om de printer te gebruiken: "We hebben de stekker eruit getrokken. We willen er niets meer mee te maken hebben." Volgens Elise zijn de contractvoorwaarden van Hofax juridisch discutabel: een verplichte stilzwijgende verlenging voor acht jaar, een absurde opzegtermijn van twaalf maanden, en extreem hoge kosten voor extra prints die verstopt zitten in kleine lettertjes. Zij geeft ook aan aangifte te willen doen tegen het bedrijf, omdat ze de praktijken ‘oplichting’ noemt.
Vier keer zoveel per maand, zonder uitleg
Ton van Raaij, eigenaar van drukkerij Maay Drukwerken, had aanvankelijk een printercontract bij ASI. In 2022 kreeg hij een telefoontje met de mededeling dat zijn contract verlengd moest worden. Wat hij niet wist, was dat ASI inmiddels was overgenomen door Hofax.
Ton ging akkoord met het nieuw contract, maar kwam daarna voor een onaangename verrassing te staan: zijn maandelijkse printerkosten schoten plotseling omhoog van 130 euro naar 950 euro, terwijl de printvolumes verlaagd werden en de prijs per print fors toenam.
“In plaats van dat ze op de koffie komen en overleggen, gebeurt dat gewoon over de telefoon. Het was eigenlijk heel snel erdoorheen gerold,” aldus Ton. Ton heeft een eenmansbedrijf. Hij print in opdracht van andere bedrijven reclames of stickers. Hij heeft de printer dus nodig voor zijn bedrijf.
Een opzegtermijn van een jaar
In de kleine lettertjes staat dat het contract automatisch wordt verlengd met dezelfde periode als het oorspronkelijke contract, tenzij je minimaal twaalf maanden voor afloop opzegt. Bijvoorbeeld: een contract van acht jaar wordt opnieuw met acht jaar verlengd als je niet tijdig opzegt.
Nu zit hij door dit contract tot 2031 vast aan Hofax, tenzij hij een opzegboete betaalt die kan oplopen tot tienduizenden euro's. Zijn klachten werden wel gehoord, maar Hofax deed uiteindelijk niets. Het advies van Ton is duidelijk: “Zeg het abonnement op. Duik in die kleine lettertjes, duik in de klei en zeg het op.”
Modeonderneemster weigert te betalen
Josh Veldhuijzen, eigenaar van een modebedrijf, betaalt zelfs 2000 euro per maand voor een inmiddels verouderde printer. Ze heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld, die het contract "misleidend" noemt. Hij zegt dat belangrijke elementen van het contract, zoals de volumeprijzen, niet weggestopt mogen worden in de kleine lettertjes.
Sindsdien weigert Josh de rekeningen te betalen, waarop Hofax reageerde met dreigementen om slechte reviews over haar bedrijf achter te laten.
Reactie Hofax blijft uit
Radar vroeg Hofax om uitleg, maar het bedrijf reageerde niet inhoudelijk op de vragen. Ook toen Fons verhaal (zie de video bovenaan de pagina) kwam halen bij het kantoor van Hofax in Waalwijk, liet niemand van het management zich zien.
Radar volgt de zaak op de voet en wacht nog altijd op een officiële reactie van Hofax. Ondertussen geldt het dringende advies aan ondernemers: kijk eerst goed naar de kleine lettertjes voordat je tekent.