Onderzoek: Glasvezel niet interessant voor consument

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat glasvezelinternet niet aantrekkelijk is voor consumenten, zolang de meerwaarde beperkt is en de kosten aanzienlijk hoger.

 Volgens onderzoekster Karianne Vermaas zullen internetgebruikers niet snel meer gaan betalen voor hun internetverbinding dan nu, omdat ze vooral op een comfortabele en voordelige manier willen internetten en dat bij hun huidige provider al kunnen. Vermaas promoveert op 20 november op haar proefschrift 'Snelle diffusie en breder gebruik: Een onderzoek naar residentiële adoptie en gebruik van breedband in Nederland tussen 2001 en 2005'.Geen grote verschillen

Volgens Vermaas betekende de overgang van de analoge telefoonverbinding naar ADSL en kabel meer snelheid, betaalbare en gelijkmatige tarieven en 'altijd online kunnen zijn'. Het verschil tussen de huidige generatie breedbandinternet en glasvezel is volgens Vermaas echter niet groot genoeg om consumenten tot de duurdere abonnementen te verleiden.

"Nieuwe internetdiensten zouden de acceptatie van glasvezel wel kunnen verhogen, maar in het verleden is gebleken dat een enkele toepassing of dienst geen doorslaggevende reden voor de consument is om over te stappen naar bijvoorbeeld ADSL of kabel", aldus het onderzoek. Volgens het onderzoek is er op dit moment voor glasvezelinternet nog geen breed dienstenpakket beschikbaar dat de acceptatie van het snelle netwerk bespoedigt.Alice

De breedbanddienst Alice Comfort biedt internet tot 20 Mbit per seconde en telefonie voor 29,90 euro per maand. Voor 15 euro extra krijgen glasvezelgebruikers van Alice Comfort Plus 20 Mbit/s down- én uploadsnelheid, 39 televisie- en 25 radiozenders en, net als bij de breedbanddienst, onbeperkt bellen naar vaste nummers in Nederland.

Bron: WebWereld.nl