Onderzoek naar preventief dotteren bij acuut hartinfarct
Wetenschappers van het Radboudumc gaan onderzoeken of preventief dotteren bij een acuut hartinfarct leidt tot minder sterfte en zorgkosten. Nu wordt alleen het afgesloten bloedvat gedotterd als iemand bij de cardioloog belandt met een infarct. In een later stadium worden ook de andere bloedvaten met vernauwingen gedaan.
Volgens het universitair ziekenhuis zijn er aanwijzingen dat het beter is om bij een acuut hartinfarct ook direct de bloedvaten met vernauwingen te dotteren. 'Het kan waarschijnlijk veel zorgkosten en met name onzekerheid voor de patiënt wegnemen als we tijdens de eerste behandeling alle bloedvaten kunnen behandelen die een belangrijke afwijking vertonen', zegt Robin Nijveldt, cardioloog bij het Radboudumc.
Acht ziekenhuizen nemen deel aan internationaal onderzoek
In Nederland nemen acht ziekenhuizen deel aan het internationale onderzoek, waaronder AMC, UMCG, Amphia Ziekenhuis en ErasmusMC. Het Radboudumc ontvangt een subsidie van in totaal 7 miljoen euro.
Hart- en vaatziekten zijn al jaren doodsoorzaak nummer twee
Hart- en vaatziekten zijn al jaren doodsoorzaak nummer twee in Nederland en bij vrouwen zelfs nummer één. Per jaar worden ongeveer 33.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een hartinfarct.
Wat is een hartinfarct?
Bij een hartinfarct zijn één of meerdere bloedvaten van het hart, de kransslagaders, afgesloten waardoor het hart niet van zuurstof wordt voorzien. Daarom wordt een patiënt gedotterd. Via een slangetje in de pols of lies wordt een 'ballonnetje' opgeblazen in de afgesloten kransslagader waardoor deze weer open gaat.
Bron: ANP