Onderzoek ombudsman naar gijzeling om boetes

De Nationale ombudsman begint een onderzoek naar het opsluiten van mensen die hun verkeersboetes niet betalen. Dat heeft ombudsman Frank van Dooren maandag bekendgemaakt in de uitzending van Radar.

De gijzelingen zijn bedoeld als dwangmiddel om mensen te laten betalen die hun boete ondanks aanmaningen niet hebben voldaan. In de praktijk komt het voor dat mensen die niet kúnnen betalen met opsluiting worden bedreigd of zelfs in de cel komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die echt geen geld hebben of persoonlijke problemen waardoor ze hun post niet meer openmaken en niet weten dat hun boetes oplopen.

Opgehaald door de politie

Vaak blijkt pas als dat sprake is van een schrijnende situatie als de politie mensen ophaalt om ze naar het huis van bewaring te brengen. De ombudsman wil met het onderzoek kijken of het mogelijk is om al in een vroeg stadium van de procedure vast te stellen of iemand niet wil of echt niet kan betalen. Dat moet voorkomen dat kwetsbare groepen de dupe worden.

Als iemand niet kan betalen is opsluiting volgens de ombudsman zinloos. 'Het leidt niet tot de gewenste betaling, het ontwricht hun dagelijkse bestaan en de maatschappelijke kosten zijn hoog'. Na een verblijf in de cel is de boete overigens niet 'voldaan', maar blijft die gewoon staan.

De gijzelingen gebeuren op verzoek van Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In 2012 gebeurde dat nog maar 1.200 keer, maar in 2013 liefst 37.000 keer.

Precieze cijfers over vorig jaar zijn niet bekend. Uit een rondgang van de Raad voor de Rechtspraak bij kantonrechters op verzoek van het ANP bleek onlangs dat het aantal in 2014 waarschijnlijk met ongeveer een kwart is gedaald, maar nog steeds in de enkele tienduizenden loopt.Bekijk het item van Radar.

Bron: ANP