Onderzoek verboden antibioticum veehouders

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek bij vier kalverhouders en een rundveehouder naar toediening van het verboden middel furazolidon. Dit antibioticum kwam aan het licht in urinemonsters van rosékalveren en in het veevoer van een Gelderse kalverhouder.

Alle vijf bedrijven zijn door de NVWA geblokkeerd. Dit betekent dat ze geen dieren of producten meer mogen verhandelen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het spoor van de Gelderse kalverhouder leidde naar zijn veevoederleverancier. Bij deze producent werd het antibioticum vastgesteld in een partij veevoer. Ook heeft een deel van de runderen op dit bedrijf het voer met deze verboden stof gegeten. De overige drie bedrijven kwamen hierna in beeld, omdat zij ook hetzelfde voer kregen geleverd.

Het vee op deze bedrijven wordt nu onderzocht op sporen van het antibioticum. Dieren waarbij het middel wordt aangetoond worden afgevoerd en elders gedood.

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat het grootste deel van dit kalfsvlees in Nederland is verkocht en opgegeten. Uit analyse blijkt dat bij normale dagelijkse consumptie er geen direct gevaar is voor de gezondheid. Er komt dus geen terugroepactie onder consumenten.

De NVWA ziet er wel op toe dat de verantwoordelijke bedrijven uit voorzorg het vlees uit de handel halen. Ook zijn de autoriteiten in België, Duitsland, Italië en Frankrijk gewaarschuwd.

Bron: ANP