Onderzoek: volstaat één prik voor wie corona had?

vaccin 1 prik 110421.jpg

Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en tevens OMT-lid, gaat onderzoeken of mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met het coronavirus slechts één vaccinatie nodig hebben. Dat zegt hij in een interview met AT5.

Mensen die het afgelopen halfjaar positief zijn getest op corona kunnen sinds kort bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken. Daarmee sluit het RIVM aan op een advies van de Gezondheidsraad, die stelt dat mensen die het afgelopen halfjaar COVID-19 hebben gehad voorlopig aan één dosis van het vaccin genoeg hebben. Mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest, moeten nu nog twee vaccinaties krijgen.

Studies in andere landen tonen het aan

De Jong geeft aan dat het advies van de Gezondheidsraad is gebaseerd op onderzoek elders in de wereld. Daarin is aangetoond dat zeker voor mensen die binnen een periode van zes maanden zijn geïnfecteerd, een eenmalige vaccinatie voldoende is. Dat onderzoek is met name uitgevoerd onder zorgmedewerkers, die relatief gezond en jong zijn. "We weten niet of dat voor iedereen geldt", aldus De Jong.

Belangrijk voor vaccinatiestrategie

Voor het onderzoek waar De Jong het over heeft, worden 170 mensen gevaccineerd. 'Daaruit kunnen we enerzijds even kijken of die eenmalige vaccinatie volgens het huidige advies goed is voor iedereen, ongeacht of je oud of jong bent, of misschien een andere ziekte erbij hebt. Maar ook kunnen we kijken of dat ook geldt voor mensen die langer geleden besmet zijn geweest. Een jaar geleden, tijdens de eerste golf. Als dat zo is, dan kan het advies van de Gezondheidsraad eigenlijk uitgebreid worden naar mensen die langer geleden besmet zijn.'

De hoop is dat binnen vier of vijf weken de eerste resultaten kunnen worden gepresenteerd. 'Dat is ook belangrijk, omdat die resultaten misschien wel van belang zijn voor onze vaccinatiestrategie in Nederland.'

Bron: ANP