Onderzoekers: 'Basisinkomen werkt averechts'

basisinkomen-55-plus-130618.jpg

Invoering van een basisinkomen in Nederland is een slecht idee. Als middel om armoede te bestrijden werkt het averechts: er worden meer mensen arm dan dat er uit armoede ontsnappen.

Dat schrijft NRC op basis van onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen. Deze woensdag presenteren de onderzoekers hun bevindingen op een symposium in Utrecht. De studie is gefinancierd door het Nederlandse Instituut Gak.

'Geen economische argumenten voor het basisinkomen'

Het onderzoek benadrukt dat Nederland in internationale vergelijkingen hoog scoort qua arbeidsmarkt en sociaal stelsel. Voor het basisinkomen zijn geen economische argumenten, concluderen de onderzoekers. De effecten op lange termijn laten zich niet voorspellen, voor positieve effecten op korte termijn zijn 'helaas bitter weinig aanwijzingen'.

In een Radar Extra Documentaire werd eerder aandacht besteed aan werkloosheid onder ouderen. Naar aanleiding hiervan is Radar een petitie gestart voor een experiment met een basisinkomen voor 55-plussers. De petitie is inmiddels gesloten.

Bekijk de eindstand en de overhandiging

Bron: ANP MediaWatch / NRC