Onderzoekers hacken via internet auto's van Volkswagen en Audi

volkswagen-golf-gte-gehackt-180420.jpg

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Computest hebben op afstand ingebroken in auto's van Volkswagen en Audi. Dit meldt NOS vrijdag.

De onderzoekers konden via het multimediasysteem, dat op internet is aangesloten, inbreken in een Volkswagen Golf GTE en een Audi A3. Bij de Volkswagen moet de aanvaller wel op hetzelfde wifi-netwerk zitten om in te kunnen breken in de auto. De Audi A3 kan ook via een mobiel netwerk worden gehackt. Volgens een onderzoeker van Computest komt dit doordat die auto een simkaart aan boord heeft, waarmee de auto verbonden is met het internet.

'Niet gekeken naar besturing op afstand'

De onderzoekers hebben alleen getest of ze konden inbreken in de auto, maar hebben niet gekeken of ze de auto ook konden besturen of konden laten remmen. Beveiligingsonderzoeker Daan Keuper van Computest: 'Dat hebben we bewust niet gedaan, we liepen al vrij snel tegen juridische problemen aan.'

Veiligheidsupdate

Overigens hebben de onderzoekers weinig details bekend gemaakt over hun bevindingen, omdat er nog veel kwetsbare auto's rondrijden. Keuper: 'Om het probleem te verhelpen, moet een auto naar de dealer en door hem worden gepatcht.' Het is niet bekend of er een groot programma komt om de kwetsbare auto's te voorzien van veilige software. Zowel Volkswagen- en Audi-importeur Pon als moederbedrijf Volkswagen wilden niet reageren op vragen van de NOS.

Bron: NOS