'Onderzoeksraad voor de Veiligheid moet toelating implantaten onderzoeken'

implantfiles-25-11-2019-780.jpg

Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) wil de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) inschakelen om te onderzoeken of medische implantaten terecht op de Nederlandse markt worden toegelaten. De OVV moet ook bekijken of incidenten met implantaten goed worden geregistreerd, vindt Ploumen. Daarover bericht Trouw maandag.

Radar en dagblad Trouw brachten vorig jaar november de resultaten naar buiten van een jarenlang journalistiek onderzoek naar implantaten. Aan dat onderzoek deden meer dan 250 journalisten uit 36 landen mee. De conclusies: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

'Nieuwe wet voor medische hulpmiddelen gaat niet ver genoeg'

Het Nederlandse parlement heeft dit voorjaar de nieuwe Wet medische hulpmiddelen aangenomen, met steun van de PvdA, de partij van Ploumen. Volgens de PvdA is de wet weliswaar een verbetering, maar gaat die nog lang niet ver genoeg. In de wet staat dat fabrikanten beter moeten onderbouwen waarom hun hulpmiddelen veilig zouden zijn. En er zijn strenge regels voor instanties die beslissen over de toelating van de implantaten.

Radar liet in 2014 zien hoe makkelijk je een medisch hulpmiddel op de markt kunt brengen. In de uitzending van 1 december 2014 is te zien hoe Radar toezegging krijgt voor een CE-markering op een mandarijnennetje als implantaat. Radar toonde daarmee aan dat het erg makkelijk is om een medisch hulpmiddel op de Europese markt te brengen.

Ploumen is nog niet tevreden met de nieuwe wet. Toelatingsinstanties blijven in commerciële handen. Het PvdA-kamerlid vergelijkt de toelating voor medische hulpmiddelen met die van medicijnen. Het op de markt brengen van medicijnen is volgens Ploumen 'een publieke, volstrekt onafhankelijke taak'.

Bekijk ook deze uitlegvideo die Radar maakte naar aanleiding van The Implant Files: Implantaat of geneesmiddel: wat is het verschil?

De Tweede Kamer spreekt vandaag, 25 november 2019, met specialisten en patiënten over implantaten. Daarover zie je meer in de uitzending van vanavond van Radar. Ploumen zal haar voorstel daarna voorleggen aan de OVV. Ze hoopt op steun van andere politieke partijen.