Onduidelijke tarieven laadpalen - Reacties laadpaalbedrijven

Elektrische rijders weten vaak niet wat ze betalen als ze hun auto opladen bij een publieke laadpaal. Dat terwijl de tarieven onwijs kunnen verschillen, waarschuwt Radar in de uitzending van 13 februari 2023. De volledige reacties van laadpaalbedrijven EcoTap, Vattenfall, Allego en Shell Recharge zijn hieronder te lezen.
Ecotap
Ecotap is in de kern een fabrikant van AC en DC laadpalen. Onze producten worden zowel in binnen- als buitenland vermarkt en zijn onafhankelijk van de toegepaste back-office, welke de laadtarieven bepalen en afrekenen met de eindgebruiker. Deze laatstgenoemde dienst is in handen van zogenaamde Charge Point Operators (CPO). In onze rol als fabrikant van laadpalen hebben wij geen invloed op de kWh- en/of gebruikerstarieven en het inzichtelijk maken hiervan.
Onze laadsystemen kunnen gekoppeld worden aan verschillende backoffice partijen (bijv. die van LMS, e-flux, Greenflux etc.)
In de meeste gevallen kopen klanten bij ons dan ook een laadsysteem waarbij wij niet de CPO zijn, en Ecotap dus ook geen invloed heeft op de prijsstelling en transparantie van de tarieven.
Aan klanten die geen eigen CPO-omgeving tot hun beschikking hebben, bieden wij een whitelabel CPO-dienst aan die wij inkopen bij Last Mile Solutions (LMS). Wij ondersteunen enkel de technologie, maar gaan niet over de prijsstelling. Dit is in alle gevallen aan onze klanten. Vervolgens komen de tarieven via het platform van LMS beschikbaar voor alle EV apps die de mogelijkheid bieden de tarieven van laadpalen transparant en zichtbaar te maken.
Vattenfall Incharge
We bieden klanten via verschillende middelen inzicht in de tarieven van laadpalen. Zo staat op onze website een overzicht van de tarieven van al onze openbare laadpunten. Daarnaast vind je al onze tarieven en de tarieven die je betaalt met onze laadpas op laadpalen van derden, terug in de Vattenfall InCharge app. Met deze app vind je de dichtstbijzijnde laadpaal, kun je zien of de laadpaal beschikbaar is en kun je dus ook precies zien wat je betaalt.
De verschillen tussen regio’s heeft te maken met de contracten die zijn afgesloten met gemeenten en provincies, ook wel concessies genoemd. In zo’n concessieovereenkomst wordt door de gemeente/provincie bepaald hoe het kWh-tarief tot stand komt en op welke manier deze moet worden geïndexeerd. En dat kan per moment in tijd verschillen. Zo ging bijvoorbeeld de aanbesteding voor de laadpalen in de regio Gelderland/Overijssel begin 2022 naar Vattenfall InCharge (de aanbesteding was al in 2021 gestart). Dat was dus nog vóór de energiecrisis toen de energieprijzen nog niet zo hoog waren.
De prijs per kWh is daar €0,30. In de regio Amsterdam liep het contract met Vattenfall InCharge af op 7 januari 2023. Omdat de opvolger Equans niet gelijk alle laadpalen kon overnemen, is er nu een overbruggingsperiode van maximaal een half jaar waarin Vattenfall laadpalen in Amsterdam blijft beheren. Daarvoor moest extra stroom worden ingekocht op een moment dat de energieprijzen erg hoog waren. Die hoge energieprijs zie je terug in het hogere laadtarief van Amsterdam; €0,68 per kWh. Uiteraard informeren we onze klanten over prijsaanpassingen via de website en de app. En hebben we bijvoorbeeld voor de recente prijsaanpassingen in Amsterdam ook een mailing uitgestuurd naar klanten.
Allego
Heel goed dat AVROTROS Radar aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp. Prijstransparantie of, hoe weet ik wat ik betaal als ik bij jullie laad, vinden wij heel belangrijk. Naast het inzichtelijk maken van onze prijzen is ons centrale doel dat iedereen bij ons zou moeten kunnen laden, of je nu een laadpas van een MSP gebruikt (wij zijn interoperabel met meer dan 280 verschillende laadpassen) of gewoon direct bij ons wilt afrekenen. Daarom bieden wij via verschillende kanalen, voor, tijdens en na je laadsessie inzicht in tarieven en kosten van je laadsessie. Allego is als pionier in deze markt één van de gangmakers geweest om prijstransparantie wettelijk in Nederland te willen borgen. Sinds December 2020 is prijstransparantie dan ook wettelijk vereist in Nederland, dit houdt in dat een consument vooraf moet kunnen verifiëren wat laden kost, hoeveel energie er tijdens de sessie al is geladen en direct na de sessie moet de rekening voorgelegd worden.
Allego communiceert altijd het standaard laadtarief dat je betaalt, wanneer je je laadsessie rechtstreeks bij ons afrekent. Of het nu op één van onze publieke palen in een stad is of bij één van onze (ultra)snelladers in Europa. Op allego.eu/cp vind je per laadpaal het standaardtarief. Dit is het tarief dat je aan ons als charge point operator (CPO) betaalt bij een directe betaling. Dit tarief vind je ook terug in onze Smoov app. Wanneer je de QR-code op de laadpaal scant met de Smoov app, dan worden automatisch de details van de laadpaal getoond en het tarief dat hierop van toepassing is. Hierdoor weet je altijd vooraf wat de kosten zijn die in rekening worden gebracht.
Daarnaast zijn wij als bedrijf ook geraakt door de energiecrisis en helaas vaker dan vroeger gebruikelijk was genoodzaakt onze tarieven aan te passen. Ook dit doen we in alle openheid op onze website. We betreuren het echter dat onze klantenservice geen eenduidig antwoord kon geven op de vraag naar tarieven van een specifieke laadpaal. Dit maken wij namelijk op meerdere manieren kenbaar zoals hierboven vermeld en in onze Smoov app die ook op elke openbare laadpaal Allego wordt ge-afficheert. Wij hebben onze Helpdesk (24/7 bereikbaar) geïnstrueerd op dit punt.
We kijken uit naar de uitzending en het onderzoek dat daarin wordt gedeeld. Mocht het onderzoek nog interessante uitkomsten en inzichten bieden dan gaan we daar als bedrijf zeker mee aan de slag.
Shell Recharge
Onze klanten vinden de actuele prijzen van ieder laadpunt in de Shell Recharge App. Met de Shell Recharge App vinden onze klanten makkelijk de beschikbare laadpalen in de buurt of op de route.
Ben je in het bezit van de Shell Recharge-laadpas, dan betaal je een scherp laadtarief zonder abonnementskosten. De actuele prijzen staan dus in de app en op onze website. Bij iedere laadsessie betaalt een klant transactiekosten met een maximum van 20 sessies per maand.
Voor alle duidelijkheid, het tarief dat je betaalt bij een Shell Recharge laadpunt is afhankelijk van de laadpas die je gebruikt. Als je bij Shell Recharge een andere laadpas gebruikt, dan betaal je de kosten die zijn afgesproken met deze laadpasaanbieder en kan het zijn dat er een ander tarief geldt.