Oneerlijke concurrentie glazenwassers - Reactie ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
In de uitzending van maandag 14 oktober 2024 duiken we in de oneerlijke concurrentie onder glazenwassers. We hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om een reactie gevraagd. Deze reactie lees je hieronder.
Als Rijk kennen we de signalen uit Zaandam-Oost over de criminele samenwerkingsverbanden die met geweld en intimidatie een fors deel van de glazenwassersbranche in Nederland zouden beheersen. Hierbij zetten de samenwerkingsverbanden naar verluidt grote groepen arbeidsmigranten in die als (schijn)zzp’ers zwart werken en een groot deel van de (contante) inkomsten afdragen aan het criminele samenwerkingsverband.
Bewoners in Zaanstad geven aan dat ze overlast ervaren die direct gerelateerd is aan dit fenomeen. Zo worden woningen aan de reguliere woonvoorraad onttrokken om arbeidsmigranten te huisvesten, die hier vaak woekerprijzen per matras voor betalen (800 tot soms wel 3000 euro per maand). Ook zijn er signalen van onder meer hypotheekfraude en woonfraude.
Zaandam-Oost is een van de twintig gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Als Rijk helpen we de gemeente Zaanstad om dergelijke illegale praktijken te voorkomen en zo nodig te bestrijden.
Zo stonden we de gemeente Zaanstad recent bij met de invoering van de vergunningsplicht voor glazenwassers, die geldt per 1 juli 2024. Ook zijn glazenwassers sindsdien verplicht om bankbetalingen te accepteren. Dit om witwassen en arbeidsuitbuiting te helpen voorkomen. Ook is er meer capaciteit in Zaandam voor handhaving en opsporing.
De problematiek is vermoedelijk echter niet het probleem van één gemeente en één wijk. Het Rijk zet zich onder coördinatie van het ministerie van VRO, als verantwoordelijke voor de aanpak NPLV, in voor het voorkomen en zo nodig aanpakken van illegale praktijken in de glazenwassersbranche.
Hierbij werkt het ministerie van VRO samen met de departementen JenV, BZK, EZ en SZW, evenals met de gemeente Zaanstad, politie, OM, Belastingdienst en Arbeidsinspectie. We kunnen voor een effectieve aanpak in dit stadium niet over alle preventieve en repressieve maatregelen mededelingen doen. Begin 2025 komt er meer informatie over deze landelijke aanpak.