Ongestraft frauderen met ‘biologische’ producten

fraude-biologisch-13-08-2019.jpg

Over 68 bedrijven bestaat een vermoeden dat ze de afgelopen jaren onterecht producten als biologisch hebben bestempeld en daarmee tonnen aan geld hebben verdiend, blijkt uit onderzoek van RTL Z. Het zou gaan om onder andere witlof, koffie, vlees en chocolade.

Er zijn 58 vermoedens van misleiding en 10 vermoedens van fraude, meldt RTL Z. Het betreft voeding die als biologisch wordt bestempeld, maar niet aan de nodige eisen van dierenwelzijn en milieu voldoet. 'Dit zijn geen incidenten, dit aantal geeft aan dat het om een substantieel probleem gaat en dat het systematisch gebeurt', zegt Wim Huisman, criminoloog van de VU, tegen RTL Z.

Geen strafrechtelijke vervolging

Lang niet alle zaken die ontdekt zijn, worden hard aangepakt. Zo wist een Brabantse vleesverwerker voor honderdduizenden euro's winst te maken door normaal vlees als biologisch te verkopen, maar is de directeur van het bedrijf nooit strafrechtelijk vervolgd, volgens RTL Nieuws. Dit is niet zeldzaam: van de 10 vermoedelijke fraudezaken ligt er nu 1 dossier bij justitie. 

'Onacceptabel'

De boeren die wel biologisch produceren, willen dat de fraudeurs vaker berecht worden. 'Wij doen als eerlijke bio-boeren onze stinkende best, we investeren extra geld en tijd,' zegt biologisch fruitteler Maria Buitenkamp tegen RTL Z. 'Het is onacceptabel als fraudeurs dan met het woordje biologisch gaan scoren.'

Lees ook: Wat betekenen de stickers op fruit en groenten?

Boetes niet in verhouding met winst

Ook de biologische toezichthouder Skal wil dat frauderende bedrijven vaker worden vervolgd. De boetes die nu wel eens opgelegd worden, staan totaal niet in verhouding met de bedragen die met de fraude worden buitgemaakt, aldus de toezichthouder tegen RTL Z.

Voorrang aan voedselveiligheid

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zegt tegen RTL Z dat het niet mogelijk is om alle biologische voedselfraude aan te pakken. Er wordt alleen voorrang gegeven aan zaken die met de voedselveiligheid te maken hebben.

Bron: RTL Z / RTL Nieuws